Casa Alba a lansat o revizuire urgenta a politicii americane in Afganistan, dupa ce sefii serviciilor de informatii americane au avertizat ca situatia din aceasta tara se agraveaza, scrie joi presa americana, citata de AFP.

Ziarele citeaza oficiali sub acoperirea anonimatului care au avut acces la un proiect de raport detaliat si confidential, reluand analizele a 16 agentii de informatii americane, care va fi completat dupa alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Textul conchide ca situatia din Afganistan este "intr-o spirala descendenta" si emite indoieli cu privire la capacitatile Guvernului afgan de a tine sub control insurgenta talibanilor, scrie New York Times.

Raportul "apreciaza ca prabusirea autoritatii centrale din Afganistan s-a accelerat din cauza coruptiei larg raspandite in guvernul presedintelui Hamid Karzai si a cresterii violentei militantilor care lanseaza atacuri din ce in ce mai sofisticate" din Pakistan, adauga cotidianul.

Documentul descrie si impactul traficului de heroina, "care potrivit estimarilor reprezinta 50% din economia afgana", adauga Times.

Potrivit Washington Post, "analistii au conchis ca elemente reconstituite ale al-Qaida si talibanilor, care cunosc o noua ascensiune, colaboreaza cu o retea tot mai mare de grupuri militante, ceea ce face ca lupta impotriva insurgentilor sa fie infinit mai complicata".

"In apropierea alegerilor prezidentiale americane, oficialii si-au exprimat ingrijorarea cu privirea la situatia din Afganistan si Pakistan, atat de fragila incat s-ar putea dezagrega", scrie The Post.

Dupa acest raport, consilierul presedintelui Bush pentru razboaiele din Afganistan si Irak, generalul Douglas Lute, a cerut Pentagonului si Departamentului de Stat sa "revina la chestiunile de baza", precum "care sunt obiectivele" si "ce se poate spera" in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.