Ziarele citeaza oficiali sub acoperirea anonimatului care au avut acces la un proiect de raport detaliat si confidential, reluand analizele a 16 agentii de informatii americane, care va fi completat dupa alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Textul conchide ca situatia din Afganistan este "intr-o spirala descendenta" si emite indoieli cu privire la capacitatile Guvernului afgan de a tine sub control insurgenta talibanilor, scrie New York Times.

Raportul "apreciaza ca prabusirea autoritatii centrale din Afganistan s-a accelerat din cauza coruptiei larg raspandite in guvernul presedintelui Hamid Karzai si a cresterii violentei militantilor care lanseaza atacuri din ce in ce mai sofisticate" din Pakistan, adauga cotidianul.

Documentul descrie si impactul traficului de heroina, "care potrivit estimarilor reprezinta 50% din economia afgana", adauga Times.

Potrivit Washington Post, "analistii au conchis ca elemente reconstituite ale al-Qaida si talibanilor, care cunosc o noua ascensiune, colaboreaza cu o retea tot mai mare de grupuri militante, ceea ce face ca lupta impotriva insurgentilor sa fie infinit mai complicata".

"In apropierea alegerilor prezidentiale americane, oficialii si-au exprimat ingrijorarea cu privirea la situatia din Afganistan si Pakistan, atat de fragila incat s-ar putea dezagrega", scrie The Post.

Dupa acest raport, consilierul presedintelui Bush pentru razboaiele din Afganistan si Irak, generalul Douglas Lute, a cerut Pentagonului si Departamentului de Stat sa "revina la chestiunile de baza", precum "care sunt obiectivele" si "ce se poate spera" in Afganistan.