Serviciile speciale ruse si-au intensificat activitatea in Occident, incercand sa acrediteze ideea ca "in Europa are loc un proces de reabilitare a nazismului si de negare a rolului URSS in distrugerea nazistilor" si ca aceste lucruri se fac sub patronajul UE si NATO, scrie o publicatie rusa, potrivit NewsIn
Nezavisimaia Gazeta scrie, intr-un material intitulat "Spionii rusi devasteaza Occidentul", ca serviciul de contrainformatii ceh a acuzat serviciile speciale ruse de manipulare a opiniei publice. Serviciul de securitate si informatii al Cehiei (BIS), in raportul sau anual devenit public la 25 septembrie, a declarat ca serviciile speciale ruse ar depune eforturi considerabile pentru a-i determina pe cehi ca adopte o pozitie ostila desfasurarii scutului antiracheta american in tara.

Publicatia rusa scrie ca potrivit fostilor aliati ai URSS din Tratatul de la Varsovia (care, printre altele fie spus, s-au folosit din plin de casieria de partid a tarii Sovietelor), serviciile speciale ruse au intreprins in anul 2007 eforturi active pentru stabilirea de contacte cu cetatenii Cehiei. Colaboratorii serviciilor de informatii ruse, dupa cum sustin contrainformatorii cehi, au incercat sa se infiltreze in structurile societatii civile, a organizatiilor politice si in mass-media, care au o imfluenta importanta asupra starii de spirit politice ale cetatenilor tarii. Raportul a fost publicat la doar cateva zile dupa semnarea celui de al doilea acord americano-ceh de instalare a unui radar antiracheta american la circa 50 de kilometri de Praga si incheierea negocierilor dintre Washington si Varsovia privind construirea in Polonia a sistemelor de lansare antiracheta.

Si in timp ce opinia publica si politicienii polonezi reactioneaza pozitiv la acest proiect, autoritatile de la Praga nu reusesc sa convinga propria populatie de necesitatea amplasarii radarului antiracheta. Guvernul ceh nu are nici macar garantia ca Parlamentul va ratifica acordurile semnate cu administratia americana.

In ultimii ani, serviciile de informatii ale Cehiei au avertizat de nenumarate ori conducerea tarii despre activizarea agentilor rusi, care muncesc de mai bine de 60 de ani pe teritoriul Cehiei. Insa in ultimul raport al serviciului se spune clar ca "activitatea de spionaj a Rusiei in Republica Ceha a devenit deosebit de intensa". Raportul anunta de ,asemenea ca "intr-un context mai larg", scopul serviciilor speciale ruse este de a crea impresia ca "in Europa are loc un proces de reabilitare a nazismului si de negare a rolului URSS in infrangerea nazistilor" si ca toate aceste lucruri se fac "sub patronajul UE si NATO".

BIS a mai anuntat ca Rusia si-a intensificat prezenta si in sfera economica si a avertizat asupra dependentei prea mari a tarii de resursele energetice rusesti. Iar in primavara acestui an, in ziarul Lidovi noviny, care in mod traditional exprima punctul de vedere al serviciilor speciale cehe, unul dintre angajatii BIS a declarat ca miscarea civica "NU bazelor!", care se opune instalarii soldatilor americani pe teritoriul ceh, este finantata de serviciile speciale ruse. Publicatia mentiona pana si numele antreprenorului ceh care finanteaza aceasta miscare. Insa dupa o investigatie efectuata de alte mass-media independente s-a constatat ca persoana respectiva este impecabila si ca nu are nicio legatura cu mediile de afaceri ruse. Omul de afaceri a fost suspectat de colaborare cu serviciile speciale ruse doar pentru ca a avut nesansa de a fi proprietarul unei vile in Rusia.

Si in Estonia a izbucnit unul dintre cele mai mari scandaluri de spionaj din ultimele decenii. Contrasponajul a arestat unul din responsabilii de care ani de zile a depins integritatea secretului de stat. A fost pus dupa gratii fostul sef al serviciului de securitate al Ministerului Apararii, Gherman Simm, care este acuzat de transmiterea de informatii secrete catre Rusia, informatii ce tin de cooperarea Estoniei cu UE si NATO. Accesul lui Simm la informatiile secrete NATO era nelimitat, motiv pentru care prejudiciul pe care l-ar fi adus ar fi fost unul "considerabil". Directorul Centrului baltic de cercetari ruse, Vladimir Iuskin, este insa de parere ca informatiile la care avea acces Simm puteau fi usor obtinute de agentii rusi cu experienta si din alte surse.

Publicatia rusa scrie ca interesul Rusiei pentru procesul de negocieri a aderarii Estoniei la NATO ar fi fost logic, din moment ce Rusia se pronunta impotriva acestei aderari. Este greu de crezut ca serviciile de constraspionaj destul de neprofesioniste ale Tallinnului au reusit sa obtina singure dovezi privind scurgerea de informatii. Cel mai probabil, "meritul" apartine specialistilor NATO, cu experienta mult mai multa.

Publicatia rusa scrie ca pastrarea caracterului secret al datelor in organizatii multinationale ca NATO, UE si ONU este o sarcina practic imposibil de neatins. Sau, cum se plangea inca in 2006 presedintele finlandez Erkki Tuomnioia, pe atunci detinatorul presedintiei UE, orice document secret "ajunge in cateva ore la New York, Tel Aviv si, probabil, Moscova".

Nezavisimaia Gazeta recunoaste ca lamentatiile Occidentului si ale Aliantei ar putea sa aiba o oarecare logica. Este firesc ca serviciile speciale din lumea intreaga sa vrea sa stie ce se intampla pe planeta si acest lucru nu este iesit din comun. Exista o carte foarte interesanta, scrie publicatia rusa, numita "500 de ani de razboi secret", care explica in amanunt cum serviciile secrete occidentale au "invadat" Rusia pe parcursul a 500 de ani, si nimeni nu a considerat in Vest acest lucru reprobabil. Iar acum tipa cat de urat actioneaza serviciile ruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.