Printre nominalizati s-a aflat si scriitoarea de origine romana Herta Müller, insa premiul merge anul acesta la francezul Jean-Marie Gustave Le Clézio, in varsta de 68 de ani. A fost premiat “pentru ca este scriitorul desprinderii, al aventurii poetice ºi extazului senzual, exploratorul umanitatii dincolo si mai profund de civilizatia dominanta” precizeaza Comitetul Nobel.

Le Clézio a inceput sa scrie la varsta de 7-8 ani. A devenit faimos la 23 de ani, cu primul sau roman, "Procesul verbal", care a fost nominalizat pentru Premiul Goncourt si pentru care a primit premiul Renaudot in 1963. De atunci a publicat circa 50 de carti, inclusiv povestiri, romane si eseuri.

Anul acesta, scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clézio, romanciera germana de orgine romana Herta Müller, poetul sud-coreean Ko Un sau algeriana Assia Djebar, membra a Academiei franceze, au fost printre cele mai vehiculate nume in cercurile literare suedeze ca favorite la castigarea premiului, potrivit AFP.

Citeste si:

La casele de pariuri cotatiile indicau o alta ordine a sanselor. Astfel, pozitia de mare favorit o ocupa eseistul italian Claudio Magris, urmat de poetul libanez care publica sub pseudonimul Adonis, de scriitorul israelian Amos Oz si de romanciera americana Joyce Carol Oates. Printre alti posibili castigatori erau enumerati australianul Les Murray, peruanul Mario Vargas Llosa, japonezul Haruki Murakami sau italianul Antonio Tabucchi.

In final, premiului Nobel pentru literatura s-a anuntat pe fondul unei polemici legate de asa-zisul antiamericanism al Academiei sudeze, care ar bara calea unor mari nume ale literaturii de peste Ocean, cum ar fi Philip Roth, aminteste NewsIn.

Castigatorul premiului a fost anuntat de catre secretarul permanent al Academiei suedeze, Horace Engdahl, care are rolul decisiv in alegerea finala a laureatului. Rubricile specializate ale presei internationale au redat si dezbatut pe larg in ultimele zile declaratiile pe care Engdahl le-a facut intr-un interviu acordat agentiei Associated Press in care i-a criticat pe autorii nord-americani.