Un mediator ONU a propus numele de Macedonia de Nord pentru a rezolva disputa dintre Grecia si vecina sa din nord, diferend care a blocat aspiratiile nord-atlantice ale fostei republici iugoslave, relateaza joi presa elena, citata de Reuters.

Televiziunea nationala si ziarele elene au afirmat ca mediatorul ONU Mathew Nimetz a propus numele de Republica Macedonia de Nord pentru fostul stat iugoslav, o propunere salutata initial de Grecia.

"Credem ca acest text are potentialul de a duce la o solutie acceptabila de ambele parti", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului grec de Externe, Giorgios Koumoutsakos, pentru postul national de televiziune NET TV. El nu a confirmat, insa, numele propus.

Mediatorii au incercat sa rezolve aceasta problema, care a aparut in 1991, dupa dezmembrarea fostei Iugoslavii. Grecia se opune numelui de Macedonia, pentru ca aceasta este si denumirea unei provincii a sa. Propunerile precedente, printre care aceea ca Macedonia sa foloseasca un nume in relatiile cu Grecia si altul in cele cu alte tari, au fost respinse de partea elena.

Fostul stat iugoslav prefera numele sau constitutional, Republica Macedonia. Skopje a aderat la ONU sub numele de Fosta Republica Iugoslava Macedonia, FYROM.

Presedintele macedonean a declarat luna trecuta ca cele doua parti ar putea ajunge la un compromis in urmatoarele cateva saptamani. In caz contrar, negocierile cu Grecia vor fi suspendate timp de un an, ceea ce ar bloca aderarea Macedoniei la NATO si Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.