O Curte de Apel americana a suspendat temporar eliberarea celor 17 chinezi uiguri musulmani inchisi la Guantanamo din 2002, eliberare care fusese ordonata de un judecator, dar contestata de administratia Bush, relateaza NewsIn.

Marti, judecatorul Ricardo Urbina din Washington a ordonat eliberarea pe teritoriul american a celor 17, optiune niciodata adoptata de la deschiderea Guantamao in 2002 si care a fost mereu refuzata categoric de administratie Bush.

Administratia recunoaste de multa vreme ca cei 17 nu mai sunt "inamici combatanti", dar refuza eliberarea lor pe teritoriul american si vrea sa-i mentina in detentie, atat timp cat nicio alta tara nu-i accepta.

Miercuri, o comisie de trei magistrati ai Curtii de Apel din districtul Columbia a intrerupt procesul de eliberare "pana la un nou ordin al Curtii".

"Obiectivul acestei suspendari este sa se dea Curtii posibilitatea de a analiza fondul dosarului inainte de a se pronunta in apel, iar aceasta suspendare nu trebuie in niciun caz considerata ca o decizie pe fond",
au spus judecatorii.

Administratia si-a anuntat imediat intentia de a "contesta apelul in regim de urgenta" marti seara, dupa decizia judecatorului din Washington.

Declarandu-se in "profund dezacord", Casa Alba a spus ca decizia de eliberare "ar putea fi folosita ca un precedent pentru ceilalti detinuti de la Guantanamo".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.