Marti, judecatorul Ricardo Urbina din Washington a ordonat eliberarea pe teritoriul american a celor 17, optiune niciodata adoptata de la deschiderea Guantamao in 2002 si care a fost mereu refuzata categoric de administratie Bush.

Administratia recunoaste de multa vreme ca cei 17 nu mai sunt "inamici combatanti", dar refuza eliberarea lor pe teritoriul american si vrea sa-i mentina in detentie, atat timp cat nicio alta tara nu-i accepta.

Miercuri, o comisie de trei magistrati ai Curtii de Apel din districtul Columbia a intrerupt procesul de eliberare "pana la un nou ordin al Curtii".

"Obiectivul acestei suspendari este sa se dea Curtii posibilitatea de a analiza fondul dosarului inainte de a se pronunta in apel, iar aceasta suspendare nu trebuie in niciun caz considerata ca o decizie pe fond",
au spus judecatorii.

Administratia si-a anuntat imediat intentia de a "contesta apelul in regim de urgenta" marti seara, dupa decizia judecatorului din Washington.

Declarandu-se in "profund dezacord", Casa Alba a spus ca decizia de eliberare "ar putea fi folosita ca un precedent pentru ceilalti detinuti de la Guantanamo".