Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a fixat pentru 7 decembrie alegerile legislative, dupa ce a pronuntat dizolvarea Parlamentului, conform unui decret publicat joi pe site-ul presedintiei, relateaza NewsIn.
"Alegerile anticipate sunt fixate pentru 7 decembrie", potrivit decretului.

In acelasi decret, presedintele, aflat in Italia, pronunta dizolvarea Parlamentului, dupa dezmembrarea in septembrie a coalitiei guvernamentale prooccidentale.

Potrivit expertilor, Iuscenko a luat aceasta masura pentru a scapa de rivala sa, premierul Iulia Timosenko.

Conflictele dintre presedinte si premier, fosti aliati in revolutia protocalie, probabil adversari la prezidentialele de la sfarsitul lui 2009, s-au exacerbat in timpul conflictului ruso-georgian. Presedintele a sustinut Tbilisi, in timp ce Timiosenko a ramas neutra, ceea ce a facut sa fie acuzata de "inalta tradatre" de catre presedinte.

La putin timp dupa aceea, Timosenko s-a aliat cu opozitia prorusa Partidul Regiunilor pentru adoptarea unor legi care reduceau prerogativele prezidentiale. In replica, partidul prezidential Ucraina Noastra-Autoapararea populara a plecat din majoritatea pe care o forma cu blocul Timosenko. Pentru ca nu s-a format nicio noua coalitie, presedintele a recurs la dreptul sau de a dizolva Adunarea.

"Sunt profund convins ca formarea unei coalitii democratice a fost ruinata de ambitiile unei singure persoane, de aviditatea sa pentru putere, de dominatia intereselor personale!", a spus Iuscenko, referindu-se la premier.

Noul scrutin prezinta riscuri pentru presedinte, a carui popularitate este la nivel foarte scazut. Partidul sau, care a obtinut 14% din voturi la legislativele din 2007, este creditat acum cu doar 5% din intentiile de vot. Insa Iuscenko a ales aceasta masura radicala pentru ca "este singurul mod in care poate scapa de Tmosenko", a comentat politologul Mihailo Pogrebinski.

Blocul Timosenko (30% la alegerile din 2007) ar trebui, potrivit sondajelor, sa obtina tot atat, dar nici partidul regiunilor, de opozitie, prorus, nici presedintele nu ar mai accepta revenirea lui Timosenko la conducerea guvernului, a explicat Volodimir Fesenko, de la Centrul de studii politice Penta.

Blocul Timoseko s-ar putea opune organizarii de legislative anticipate. "Intre decretul prezidential si realizarea sa este o diferenta", a spus un deputat din acest bloc.

In septembrie 2005, Iuscenko a demis-o pe Timosenko pe fondul unor rivalitati personale, dar victroria partidelor lor la legislativele din 2007 i-a facut sa redevina aliati pentru scurt timp


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.