Fortele ruse au incheiat retragerea de pe teritoriul georgian, cu exceptia regiunilor separatiste, cu doua zile inainte de data prevazuta in acordul de pace mediat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care a felicitat imediat Moscova pentru ca si-a respectat promisiunea, transmite AFP, potrivit NewsIn.

Soldatii rusi "s-au retras din toate zonele tampon" din jurul Abhaziei si Osetiei de Sud, pe care le ocupau de doua luni, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili.

Cu cateva ore mai devreme, presedintele rus Dmitri Medvedev anuntase la World Policy Conference, organizata la Evian, in estul Frantei, ca retragerea se va incheia miercuri "inainte de miezul noptii".
Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia UE, l-a felicitat imediat pe omologul sau rus pentru ca si-a "tinut cuvantul" si a insistat asupra faptului ca "pe teren, ambele parti trebuie sa se abtina de la provocari".

Rusia a respectat astfel acordul incheiat la 8 septembrie intre Medvedev si Sarkozy, care prevedea retragerea trupelor ruse pana la 10 octombrie, cand in regiune vor ajunge observatorii Uniunii Europene. Acestia, care nu aureusit inca sa intre in Abhazia si Osetia de Sud, "se vor concentra asupra reconstruirii unei relatii de incredere" intre georgieni si locuitorii regiunilor separatiste, a declarat seful misiunii europene, Hansjorg Haber, intr-un comunicat.

Mai intai, soldatii rusi s-au retras in cursul diminetii de la doua baraje din apropiere de Osetia de Sud, Karaleti si Variani, potrivit unui jurnalist al AFP. Tancuri si camioane incarcate cu echipament militar au parasit aceste puncte de control, iar, la scurt timp dupa aceea, politisti georgieni au intrat in satele din jurul acestor zone, preluand controlul asupra sectorului, care a constituit o parte din linia frontului in timpul conflictului din luna august.

Armata rusa dispunea, inainte de inchiderea unui prim punct de control, duminica, de cel putin 18 baraje in Georgia.

Sarkozy a declarat ca, din perspectiva diplomatica, aceasta retragere relanseaza "perspectiva reluarii negocierilor pentru un acord-cadru" intre Rusia si UE, care vizeaza un parteneriat economic consolidat. Aceste discutii au fost suspendate ca urmare a interventiei militare de la inceputul lunii august.
Presedintele francez a lasat sa se inteleaga si ca reprezentantii teritoriilor separatiste ar putea participa la discutiile privind securitatea in regiune, care se vor derula la 15 octombrie, la Geneva. Sarkozy a explicat ca "toti actorii vizati" ar trebui sa fie prezenti. Aceasta declaratie intervine in contextul in care UE cere respectarea integritatii teritoriale a Georgiei, in timpce Moscova a recunoscut, la 26 august, independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud.

Sosirea lui Medvedev la Evian, prima sa deplasare in UE dupa conflictul din Caucaz, reprezinta un semn de imbunatatire a relatiilor dintre Moscova si partenerii sai europeni. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a profitat de acest avantaj miercuri, recomandand impunerea unui embargo asupra vanzarii de armament catre Georgia. "Trebuie sa impunem un embargo international asupra armamentului ofensiv destinat Georgiei", a declarat Lavrov. "Acest lucru este esential in discutiile internationale" prevazute sa aiba loc la Geneva, a subliniat ministrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.