Presedintele american George W. Bush a promulgat miercuri acordul istoric de cooperare nucleara civila dintre Statele Unite si India, in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Alba, deschizandu-se o noua etapa in relatiile dintre cele doua tari, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Acest acord trimite un mesaj lumii, potrivit caruia natiunile care urmeaza o cale democratica si care au un comportament responsabil fac parte dintre prietenii Statelor Unite", a declarat presedintele american, in prezenta a 200 de invitati la Casa Alba.

Validat la 1 octombrie de Congresul american, acest pact intra in vigoare odata cu semnarea lui de catre Bush si ii permite presedintelui american sa obtina unul dintre ultimele mari succese diplomatice ale mandatului sau.

Ministrul indian de externe, Pranab Mukherjee, urmeaza sa se ajunga vineri la Washington pentru semnarea oficiala a acordului cu omologul sau american Condoleezza Rice, potrivit unui oficial american de rang inalt. Acordul nu a putut fi semnat sambata cu ocazia vizitei lui Rice la New Dehli, asa cum se preconizase. Rice a invocat "chestiuni administrative", insa, potrivit unor surse din Ministerul indian de Externe, New Dehli dorea de fapt ca acordul sa aiba semnatura presedintelui american.

Acordul, semnat in iulie 2005, a suscitat unele critici, potrivit carora India nu este semnatara a Tratatului de Neproliferare (TNP) si ca semnarea unui astfel de acord ar putea incuraja indirect unele tari, ca Iranul, sa isi continue activitatea nucleara.

Element esential in ceea ce priveste apropierea dintre cele doua state, acordul autorizeaza Statele Unite sa vanda Indiei reactoare nucleare, combustibil pentru uz civil si este permis transferul de tehnologii. In schimb, India se angajeaza sa permita inspectii ONU la unele instalatii nucleare. Acordul pune capat deceniilor de interzicere a colaborarii nucleare cu India si va cimenta o noua relatie strategica intre cele doua state.

"Am onoarea sa semnez legea care consolideaza relatiile tot mai importante dintre doua mari democratii ale lumii", a declarat Bush in fata invitatilor.

Organizata in salonul estic, una dintre principalele sali de receptie ale Casei Albe, la aceasta ceremonie au participat vicepresedintele american Dick Cheney, secretarul de stat american Condoleezza Rice, secretarul pentru energie, Samuel Bodman, si ambasadoroul indian in Statele Unite, Ronen Sen. Au fost prezenti si alti politicieni americani si circa 200 de invitati, printre care si reprezentanti ai comunitatii indiene in Statele Unite.

Niciunul dintre cei doi candidati la alegerile prezidentiale - democratul Barack Obama si republicanul John McCain - nu a putut raspunde invitatiei "din cauza programelor incarcate de campanie", a declarat un purtator de cuvant al presedintiei americane, Carlton Carroll.

India, a doua putere economica mondiala si a treia tara din lume din punct de vedere al poluarii, care importa 70% din necesitatile de petrol, doreste 60.000 de megawati suplimentari de energie nucleara, ceea ce ar reprezenta investitii de 100 miliarde de euro in urmatorii 15 ani.

Pentru ca acordul americano-indian sa fie aplicat, a fost nevoie ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Grupul celor 45 de tari furnizoare de tehnologie nucleara (NSG) sa accepte reluarea comertului nucleare cu India, ridicandu-se de fapt un embargo mondial de 34 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.