Ministrul slovac de interne, Robert Kalinak, a semnat miercuri la Washington un acord bilateral de cooperare cu Statele Unite, ultima etapa inainte de eliminarea vizelor pentru cetatenii slovaci, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Ii felicit pe partenerii nostri slovaci pentru acest pas important spre un program de eliminare a vizelor mai amplu si mai securizat", a declarat secretarul american pentru securitate nationala, Michael Chertoff.

Acordul prevede ca cele doua tari vor face schimb "de cele mai bune informatii despre zborurile internationale, vor face verificari la intrarea la frontiere, vor ameliora schimbul de informatii despre persoanele suspectate de terorism sau despre teroristi cunoscuti, vor face un raport complet si rapid despre pasapoartele pierdute sau furate si vor intensifica securitatea in aeroporturi".

Aceasta este "ultima etapa esentiala" pentru ca Slovacia "sa raspunda cerintelor in vederea aderarii la programul de eliminare a vizelor", a spus Chertoff.

In prezent, 27 de tari fac parte din acest program, dintre care 15 membre UE. SUA mentin obligativitatea vizelor pentru 12 tari din UE - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.