"Ii felicit pe partenerii nostri slovaci pentru acest pas important spre un program de eliminare a vizelor mai amplu si mai securizat", a declarat secretarul american pentru securitate nationala, Michael Chertoff.

Acordul prevede ca cele doua tari vor face schimb "de cele mai bune informatii despre zborurile internationale, vor face verificari la intrarea la frontiere, vor ameliora schimbul de informatii despre persoanele suspectate de terorism sau despre teroristi cunoscuti, vor face un raport complet si rapid despre pasapoartele pierdute sau furate si vor intensifica securitatea in aeroporturi".

Aceasta este "ultima etapa esentiala" pentru ca Slovacia "sa raspunda cerintelor in vederea aderarii la programul de eliminare a vizelor", a spus Chertoff.

In prezent, 27 de tari fac parte din acest program, dintre care 15 membre UE. SUA mentin obligativitatea vizelor pentru 12 tari din UE - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia.