Casa Alba si cladirea Congresului american au fost evacuate ieri din motive de securitate, dupa ce un mic avion monomotor a violat spatiul aerian interzisa de deasupra capitalei Washington DC. Televiziunile americane au transmis imagini cu oameni parasind, in fuga sau la pas, cele doua cladiri, sporind nelinistea care a urmat anuntului.

La sediul presedintiei americane, toata lumea a fost rugata sa paraseasca cladirea, iar un gardian din aripa vestica a strigat catre reporteri: "Duceti-va la subsol". In paralel, garzile de securitate de la Capitoliu au strigat catre membrii personalului si jurnalisti: "Plecati! Fugiti! Nu este un exercitiu!" Membrii Senatului au fost evacuati de urgenta de la parterul cladirii, in timp de forul legislativ era in plina sesiune.

Doua avioane americane F-16 au fost vazute apoi survolind zona centrala a Washingtonului. Jurnalistii de la Casa Alba au consemnat ca un convoi de circa sase vehicule a parasit foarte rapid incinta, fara ca cineva sa stie daca in vreuna din masini se afla presedintele George W. Bush. Liderul american iesise la o plimbare cu bicicleta la ora locala 10.15 (14.15 GMT), si se pare ca inca nu se intorsese la Casa Alba inainte de lansarea starii de alerta. Potrivit unor surse de la fata locului, la bordul uneia dintre limuzinele care au parasit in viteza Casa Alba se afla vicepresedintele Dick Cheney.

La sediul Congresului, a fost actionata o sirena, iar serviciile de securitate au dispus evacuarea cladirii. Potrivit unei surse a politiei, alarma ar fi fost provocata de un avion care a intrat in zona aeriana interzisa de deasupra celor doua obiective, fapt confirmat de Adminsitratia Federala a Aviatiei americane. La scurt timp dupa declansarea alertei, personalul Casei Albe si Congresului a fost rechemat in cladiri, si totul a reintrat in normal dupa mai putin de 50 de minute de la inceputul incidentului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.