Victoria in 2004 la alegerile prezidentiale a "proatlantistului Basescu" a marcat momentul decisiv al retragerii Rusiei din Balcani, sustine analistul rus Alexandr Bovdunov in studiul intitulat "Politica externa a Romaniei in raport cu Rusia - sunt oare posibile schimbari?", publicat pe site-ul Geopolitica.ru.
Michael Radu, expert al Institutului pentru Politica Externa din Philadelphia, ne-a spus ca "alegerea presedintelui Basescu a directionat Romania spre SUA si Europa, insa acesta a fost rezultatul sentimentului istoric antirus si prooccidental al populatiei, nu doar o decizie personala". In plus, Michael Radu socoteste ca si "guvernul lui Emil Constantinescu a facut acelasi lucru", insa efectele au fost anulate din cauza "originilor comuniste ale lui Ion Iliescu, care explica atitudinea binevoitoare fata de Moscova a guvernelor sale".

La randul sau, Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, crede ca "observatia analistului rus este foarte corecta, pentru ca Romania putea sa devina membru NATO si sa joace totusi la doua capete". Romania s-a asezat in banca puterilor occidentale, sustine Armand Gosu, si nu a procedat la fel ca Grecia care, dupa ce a intrat in Alianta Nord-Atlantica, a continuat sa ramana prietena cu rusii. Expertul in spatiul ex-sovietic ne-a explicat ca "momentul de cotitura care a pus Rusia in dificultate in zona Balcanilor a fost amplasarea bazelor americane in Romania".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.