Peste 60 de persoane au murit si mai mult de o suta au fost ranite ieri, in Irak, in urma unui nou val de atentate teroriste. Cinci explozii puternice au zguduit, aproape simultan, trei orase ale tarii.

Tikrit: Bomba in piata

Primul atac s-a produs in localitatea Tikrit, situata la 160 de km nord-vest de Bagdad. O masina-capcana a sarit in aer in mijlocul unei piete aglomerate din centrul orasului. Deflagratia a ucis 31 de oameni si a ranit alti 75. Potrivit martorilor, soferul kamikaze a incercat, initial, sa se apropie de o sectie de politie aflata in imediata vecinatate a pietei. A fost insa oprit de paznicii de la intrare. In aceste conditii, el s-a indreptat spre piata si a detonat vehiculul ucigas, in mijlocul multimii. Printre victimele atacului s-au numarat si cativa muncitori care asteptau un autobuz, intr-o statie din apropiere.

Carnagiu la Hawija

Cateva minute mai tarziu, un atac sinucigas a avut loc in orasul Hawija (aproximativ 300 km nord de Bagdad). Un barbat kamikaze s-a aruncat in aer in apropierea unui centru de recrutare a Politiei din localitate. Peste 150 de oameni stateau la coada in fata cladirii, in momentul exploziei. 30 dintre ei au murit pe loc si peste 35 au ajuns la spital cu rani grave. Martorii atentatului povestesc cu groaza clipele de cosmar pe care le-au trait.:

"Stateam si asteptam in fata centrului de recrutare cand, deodata, locul s-a umplut de cadavre si de balti de sange. Geamurile cladirilor din vecinatate au fost sparte si toate strazile si trotuarele erau acoperite de cioburi", a spus sergentul Khalaf Abbas, unul dintre politistii care au supravietuit exploziei.

Bagdad: Explozii in lant

La Bagdad, trei atentate cu masina-capcana s-au soldat cu moartea a 4 persoane si ranirea altor 14. Prima explozie si cea mai puternica a avut loc in cartierul Dora, din sudul capitalei irakiene. Un vehicul ucigas, parcat in fata unui post de politie a fost detonat de la distanta. Bilantul: 3 morti si noua raniti.

O alta masina-capcana a sarit in aer in cartierul Yarmouk, din vestul orasului. De aceasta data, tinta atacului era o patrula de politie care trecea prin zona. Deflagratia s-a soldat cu moartea unui civil si ranirea altor trei. Cel de-al treilea atac a avut loc intr-un cartier din estul Bagdadului. Un vehicul plin cu explozibil a fost detonat in apropierea unei patiserii, ranind doua persoane.

Ofensiva a trupelor americane

Atacurile au loc pe fondul unei ofensive majore a trupelor americane impotriva insurgentilor. Un numar impresionant de militari insotiti de tehnica de lupta de ultima generatie au luat cu asalt regiunea de vest a Irakului, situata la granita cu Siria. Soldatii incearca sa slabeasca forta gruparii Ansar al Sunna, condusa de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi. Oficialii Coalitiei sustin ca organizatia isi are cartierul general in aceasta zona. In regiune sunt mai multe tabere de tranzit pentru extremistii care sunt inarmati si echipati pentru atacuri in Bagdad, Al-Ramadi, Fallujah si Mosul. Puscasii marini au avansat cu blindate in nordul desertului si au angajat lupte puternice cu teroristii.

Ofensiva, declansata la inceputul acestei saptamani, s-a soldat, pana acum, cu moartea a peste 100 de insurgenti si capturarea altor 80. In acelasi timp, extremistii au lansat un contraatac in apropiere de Al-Qaim, impotriva unui convoi militar american. In lupte, rebelii au folosit inclusiv aruncatoare de grenade si doua masini cu dinamita, care au fost aruncate in aer de teroristi sinucigasi. Au fost distruse un vehicul militar Hammer si un tanc Abrams, dar nu s-au inregistrat victime in randul trupelor americane. Potrivit informatiilor furnizate de Comandamentul de la Bagdad, puscasii marini au reusit sa captureze zece dintre extremistii care au lansat atacul.

Insurgentii, bine organizati

Militarii americani implicati in operatiune spun ca rebelii sunt bine organizati si antrenati. "Avem informatii ca acesti insurgenti poarta uniforme, au veste antiglont si sunt mai bine pregatiti decat combatantii din alte zone ale Irakului", a declarat generalul James Conway, director pentru operatiuni in cadrul Statului Major Interarme. El a precizat ca toti rebelii capturati in timpul acestei ofensive vor beneficia de drepturile stipulate in Conventia de la Geneva.

Jalal Talabani, optimist

In pofida violentelor care macina tara, presedintele irakian, Jalal Talabani, a negat informatiile potrivit carora situatia din zona ar fi scapat de sub control. El a dat asigurari ca noul guvern de la Bagdad va pune capat intr-un timp foarte scurt valului de atentate. "Nu exista anarhie in Irak. Irakul are 18 provincii si numai patru dintre ele se confrunta cu probleme. Vom pune capat rapid acestei situatii", a declarat Talabani, in timpul reuniunii tarilor arabe si sud-americane de la Rio de Janeiro.

Mai multi bani pentru razboi

Congresul Statelor Unite a aprobat marti, definitiv, o suplimentare bugetara de aproximativ 82 miliarde de dolari, ceruta de presedintele George W. Bush pentru finantarea operatiunilor militare din Afganistan si Irak. Propunerea a fost aprobata in unanimitate in Senat si cu o majoritate covarsitoare in Camera Reprezentantilor.

Parlamentarii au aprobat astfel un buget de 75,9 miliarde de dolari pentru sprijinirea operatiunilor din Afganistan si Irak.

Aceasta suma, calculata pentru a acoperi cheltuielile necesare pana la sfarsitul anului fiscal in curs, completeaza cele aproximativ 200 miliarde de dolari investite deja de Administratia Bush in cele doua razboaie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.