Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat astazi ca rolul de putere dominanta a lumii pe care Statele Unite si l-au asumat submineaza securitatea internationala, informeaza NewsIn.

"Dorinta Statelor Unite de a-si consolida dominatia mondiala a dus la ratarea unei ocazii istorice (...) de a construi o ordine cu adevarat democrata in lume", a comentat Medvedev cu privire la actiunile Statelor Unite de dupa atacurile din 11 septembrie 2001.

Vorbind la o conferinta internationala organizata in statiunea franceza Evian, Medvedev a mai sugerat ca dominatia economica americana a contribuit la criza actuala de pe pietele financiare din lume.

Presedintele rus a adaugat ca razboiul dintre Rusia si Georgia din luna august a demonstrat ca mecanismul de securitate european, care orbiteaza in jurul NATO si al Statelor Unite, are nevoie de ajustari semnificative.

Liderul de la Kremlin a propus un nou pact de securitate care va interzice utilizarea fortei sau amenintarea folosirii fortei si care va preciza clar ca nicio tara, nici macar Rusia, nu are monopolul asupra mentinerii securitatii pe continent.

Medvedev a subliniat ca Washingtonul a ratat o ocazie istorica pentru un nou parteneriat dupa atacurile din 11 septembrie, cand Moscova s-a oferit sa i se alature in lupta impotriva terorismului. Invazia din Irak, condusa de America, si planurile Washingtonului de a instala un scut antiracheta in Europa de Est, un proiect fata de care Moscova se opune vehement, au blocat acest parteneriat, a adaugat Medvedev.

"Dupa ce au inlaturat regimul taliban din Afganistan, Statele Unite au lansat o serie de actiuni unilaterale"
, a mai spus presedintele rus.

"Drept urmare, a aparut in relatiile internationale o tendinta de creare a unor linii de divizare. Ceea ce a reprezentat, de fapt, reaparitia unei politici populare in trecut, cunoscuta drept politica de izolare", a declarat liderul de la Kremlin. El a mai spus ca multi politicieni occidentali privesc in continuare Rusia dintr-o perspectiva invechita, formata in timpul Razboiului Rece. "Este pacat ca o parte din administratia Statelor Unite gandeste astfel", a adaugat Medvedev.

De asemenea, Medvedev a declarat ca la criza financiara care a cuprins pietele financiare din lume a contribuit "egoismul economic", un termen folosit de oficiali rusi pentru a descrie politica Statelor Unite.

Rusia a fost profund marcata de caderea de pe pietele mondiale, in conditiile in care bursa de la Moscova, MICEX, si-a suspendat activitatea timp de doua zile, incepand de miercuri, dupa ce a inregistra pierderi importante la numai 35 de minute de la inceperea tranzactiilor.

Relatiile diplomatice dintre Rusia si Statele Unite s-au deteriorat recent si au ajuns la cel mai slab nivel de la Razboiul Rece si pana in prezent, dupa interventia Moscovei in Georgia, aliat american. Rusia a lansat o ofensiva militara ca raspuns la incercarea fortelor georgiene de a prelua controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Trupele ruse au patruns in timpul acestui conflict pe teritoriul Georgiei, o actiune pe care statele occidentale au calificat-o drept disproportionata.

Printr-un acord mediat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, Rusia a acceptat sa-si retraga trupele din zonele adiacente regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia, pana vineri. Medvedev a declarat insa ca trupele vor fi retrase complet chiar mai devreme, pana miercuri la miezul noptii.

Contrar comentariilor cu privire la Statele Unite, liderul de la Kremlin a laudat UE pentru modul in care a tratat criza din Georgia. Sarkozy a reprezentat, in calitatea sa de mediator, toate cele 27 de state membre UE. "Vreau sa subliniez rolul constructiv pe care l-a avut UE in gasirea unei solutii de pace pentru rezolvarea crizei din Caucaz", a declarat Medvedev.

"Atunci cand alte forte ale lumii s-au opus sau nu au fost capabile sa faca acest lucru, am gasit in UE (...) un partener rasponsabil si pragmatic", a adaugat el. "Cred ca este o dovada de maturizare a relatiilor dintre Rusia si UE, care au trecut astfel testul cu demnitate", a conchis liderul de la Kremlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.