Sondajele difuzate la finalul dezbaterii din Nashville intre cei doi candidati la presedintia SUA par sa indice ca McCain nu a reusit sa castige pariul de a-l devansa pe Obama in sondaje. Potrivit CNN si CBS, reprezentantul democratilor a iesit invingator.
Potrivit CNN, 60% dintre telespectatori aveau o imagine favorabila despre Obama inainte de dezbatere. Proportia a crescut cu 4% dupa dezbatere. Imaginea pe care telespectatorii o aveau despre McCain nu s-a schimbat (51% opinii favorabile, 46% nefavorabile), potrivit AFP, citat de NewsIn.

Presa internationala a remarcat si apreciat atitudinea lui McCain pe parcursul dezbaterii, insa a recunoscut ca cel care a condus diacutiile si a cucerit publicul a fost, ca si data trecuta, Barack Obama.

Fie ca a fost vorba despre economie, despre Irak, lupta impotriva terorismului sau criza financiara, Obama a fost considerat mai apt decat adversarul sau.

Astfel, republicanul John McCain a fost constant in atacurile sale la adresa lui Barack Obama in a doua dezbatere, insa apar intrebari cu privire la succesul sau in a se impune in cursa electorala, in care este plasat de sondaje pe locul doi, comenteaza Reuters.

"Americanii sunt furiosi, sunt raniti si speriati", a declarat McCain, care a profitat de ocazie pentru a prezenta o noua propunere, cu exact patru saptamani inainte de prezidentiale: cumpararea imprumuturilor imobiliare pe care familiile nu le mai pot rambursa.

"Aceasta este propunerea mea, nu a lui Obama. Nu este nici propunerea lui Bush", a subliniat McCain.
El a incercat sa inverseze tendinta, prezentand o propunere pentru cumpararea imprumuturilor imobiliare, in fata unui Barack Obama care a jucat cartea calmului in cea de a doua dezbatere televizata, in Nashville.

McCain, in varsta de 72 de ani, nu l-a atacat pe Obama pe planul personal, dupa ce la inceputul saptamanii a discutat despre legaturile din trecut ale lui Obama cu William Ayers, membru al organizatiei The Weather Underground, un grup extremist care se opunea razboiului din Vietnam in anii '60.

Principala problema a americanilor, economia, a fost in centrul dezbaterii televizate de marti seara dintre candidatii Barack Obama si John McCain.

Obama a reamintit ca rivalul sau a fost mult timp sustinatorul dereglementarilor pe pietele financiare.

Alegand ofensiva, McCain l-a acuzat pe democrat ca este unul dintre cei doi senatori care au primit cele mai multe donatii din partea Fannie Mae si Freddie Mac, cei doi giganti ai refinantarii ipotecare, a caror cadere a accelerat criza.

Barometrul cotidian al Gallup ii acorda marti noua puncte avans lui Obama in intentiile de vot (51% fata de 42%).

Conform Associated Press, amandoi au incercat din greu sa demonstreze votantilor indecisi ca inteleg problemele si fricile lor legate de criza economica. “Cum putem sa avem incredere in vreaun dintre voi?”, a intrebat o participanta la dezbatere, Teresa Finch.

“Pot sa-ti inteleg frustrarea si cinismul”, a raspun Obama.

“Teresa, iti multumesc. Inteleg de ce esti asa cinica”, a replicat McCain.

Candidatii la Casa Alba si-au desfiintat reciproc planurile de a ajuta pe cetatenii din SUA in cadrul dezbaterii in care amandoi s-au chinuit sa nu depaseasca limitele politetii, comenteaza The Independent.

Cu toate acestea, John McCain pierde teren din ce in ce mai mult in fata lui Obama in sondajele de opinie, in principal datorita situatiei de criza economica in care se afla tara. Opinia publica este de parere ca senatorul Obama a ieist invingator din dezbatere, ceea ce a fost o mare dezamagire pentru campania lui McCain, care avea nevoie de o victorie mare pentru a schimba statisticile din sondaje.

In timpul dezbaterii, ambii candidati au incercat sa se apropie de audienta in moduri personale. In timp ce Obama vorbea despre pretul petrolului, spunand “noi platim 3,8 $ aici in Nashville”, McCain s-a adresat auditorilor cu “prietenii mei”.

McCain a zis ca SUA are nevoie sa castige “independenta energetica” si “sa inceteze sa traiasca in indoiala”.

Obama, pe de alta parte a declarat ca "Trecem prin cea mai grava criza financiara de la cea din 1929. Este verdictul politicii economice eronate a acestor opt ani, sustinuta de McCain”.

Oricum, pe tot parcursul dezbaterii, candidatul democratilor s-a descurcat mai bine decat s-a asteptat, oferind raspunsuri mai putin academic si crispate. El a depus un efort suplimentar de a empatiza cu americanii obisnuiti, potrivit The Guardian.

Astfel, desi, initial, dezbaterea l-a favorizat pe McCain, care avea o atitudine relaxata si plina de umor, diferenta de varsta dintre cei doi candidati a fost evidenta. Republicanul, intrebat cum va afecta criza economica primele trei prioritati ale administratiei sale, a parut ca nu si le mai aminteste.

Pledoariile finale


Cine a castigat?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.