Faimoasele premii Nobel se decerneaza anual in Suedia, mai precis in capitala acestei tari, Stockholm.
Premiile Nobel poarta numele unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de pe planeta, un om care a avut o contributie decisiva asupra omenirii - Alfred Nobel. Savantul s-a nascut in anul 1833, iar printre cele mai remarcabile inventii ale sale se numara dinamita. Observand ulterior ca ideea pentru care a luptat o viata intreaga poate provoca dezastre de vreme ce oamenii folosesc dinamita in scopuri negative, Alfred Nobel a decis ca, dupa moartea sa, fabuloasa avere pe care a reusit sa o stranga sa fie folosita anual pentru premierea oamenilor care aduc contributii remarcabile in cateva domenii: Fizica, Chimie si Economie - de care se ocupa Academia Regala de Stiinta din Suedia; Medicina - premiu acordat de Institutul Carolina din Stockholm si Literatura - de care se ocupa Academia Suedeza.

Primele premii Nobel au fost acordate pe data de 10 decembrie 1901, la cinci ani de la moartea inventatorului acestora, si, de atunci, cu cateva exceptii, premiile au fost acordate constant.

Exista si cateva curiozitati in istoria decernarii premiilor Nobel, mai mult sau mai putin umoristice. De exemplu, in anii 1945 si 1948 nominalizate in cadrul acestui eveniment s-a gasit dictatorul comunist Iosif Visarionovici Stalin, precum si omologul sau german, Adolf Hitler, care a primit aceasta distinctie in anul 1939.

Mai multe lucruri inedite despre Premiile Nobel gasiti aici.


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.