Premierul rus Vladimir Putin si-a lansat in orasul natal Sankt Petersburg, marti, chiar in ziua in care a implinit 56 de ani, un film pe DVD cu lectii de judo, sport in care fostul agent KGB detine o centura neagra, relateaza NewsIn.

Prezentarea filmului "Sa invatam judo cu Vladimir Putin" trebuia sa aiba loc luni seara, dar evenimentul a inceput dupa miezul noptii, din cauza consultarilor interguvernamentale ruso-belaruse care s-au incheiat mai tarziu decat era prevazut, potrivit RIA Novosti.

Adunati in centrul de presa de la Palatul Konstantin, sportivi, jurnalisti si functionari, in frunte cu guvernatoarea Valentina Matvienko, au avut astfel privilegiul de a fi primii care il felicita pe premierul rus. Acesta sufla marti in tortul cu 56 de lumanari.

In alocutiunea sa, Putin a marturisit ca prezenta numelui sau in titlul filmului urmareste un scop exclusiv publicitar. "Titlul ascunde un artificiu publicitar, pentru ca cei care vor privi filmul nu vor invata judo cu umilul dvs. servitor, ci cu adevarati corifei, sportivi japonezi de renume mondial si atleti rusi campioni ai lumii si campioni olimpici", a spus premierul.

Seful guvernului, care practica judo de la varsta de 13 ani, considera ca nivelul de dezvoltare a sporturilor intr-o tara arata nivelul de dezvoltare per ansamblu al tarii. "Atentia acordata sporturilor demonstreaza maturitatea societatii. Fara sa acordam atentie sporturilor nu putem vorbi despre un mod de viata sanatos, nici despre sanatatea natiunii. Sportul este un mijloc universal de consolidare si dezvoltare a societatii", a conchis fostul lider de la Kremlin.

La randul sau, judoka Vasili Sestakov, unul dintre coautorii filmului, a dezvaluit ca filmul prezinta cateva "prize a la Putin" care l-au ajutat pe actualul sef al guvernului sa devina la vremea lui campion al Leningradului (actualul Sankt Petersburg) si laureat al campionatului URSS.

Instructiunile de pe DVD-ul lansat marti reprezinta un supliment la un manual de judo la care Putin este coautor si care are acelasi titlu, fiind publicat in 12 tari. "Autorii Vladimir Putin, Vasili Sestakov si Aleksei Levitki prezinta o istorie completa a judo-ului, de la originile sale in jujitsul japonez pana la transformarea sa intr-un sport olimpic, incluzand contributia Rusiei la aceasta arta", au spus editorii de la Random House in prezentarea cartii, care s-a lansat in SUA in 2004.

Niponul Yasuhiro Yamashita, campionul olimpic si mondial, a luat parte la turnarea acestui film care are patru parti. In prima apare premierul, cu centura neagra, care vorbeste despre istoria acestui sport si despre principiile de baza ale artei martiale. "Numele acestui sport - calea supletii - ii dezvaluie principiul fundamental, o oportunitate de a castiga prin miscari ale bratelor blande, dar eficiente ca actiune", explica fostul presedinte. In partea a doua, premierul face o scurta demonstratie.
Luna trecuta, intr-un interviu acordat Le Figaro, Putin s-a oferit sa-i arate cateva miscari de judo presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Nu este pentru prima data cand premierul rus isi arata conditia fizica exceptionala, masculina, care contrasteaza cu cea a predecesorului sau de la Kremlin, Boris Eltin, victima a alcoolismului, remarca Sky News, care publica pe site-ul sau cateva fragmente din DVD-ul lansat marti.

O fotografie care il infatisa pe Putin la pescuit in Siberia, cu bustul gol, a facut inconjurul lumii anul trecut si au facut din el un sex simbol national. De asemenea, presa a publicat imagini cu Putin la schi, cu Putin conducand un tren, navigand pe un submarin sau copilotand un avion de vanatoare. In urma cu sase saptamani, a "salvat" un echipaj de televiziune impuscand cu o sageata cu tranchilizant, intr-o rezervatie, un tigru amenintator. Sunt elemente care au contribuit la mentinerea popularitatii sale la cote fara precedent in timpul celor opt ani cat a fost presedinte, noteaza si cotidianul britanic The Daily Mail.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.