Statele Unite nu vor permite Israelului sa atace instalatiile nucleare iraniene atata timp cat vor avea trupe in Irak, au declarat surse diplomatice sub acoperirea anonimatului, citate luni de un post de televiziune israelian, transmite NewsIn.

Un oficial israelian care il insoteste pe premierul Ehud Olmert intr-o vizita la Moscova a refuzat sa comenteze aceasta informatie. Olmert a mers in vizita la Moscova pentru a convinge Rusia sa nu vanda rachete si tehnologie avansata Iranului si Siriei.

Sursele citate de Canal 10 au declarat ca un atac asupra Iranului ar expune fortele americane din Irak la actiuni de retaliere.

In functie de cine va castiga alegerile prezidentiale din Statele Unite, trupele americane ar putea ramane in Irak timp de inca doi ani sau pe termen nelimitat. Candidatul democrat Barack Obama vrea sa retraga trupele din Irak in termen de 16 luni de la preluarea functiei, in ianuarie 2009. Republicanul John McCain, un sustinator al razboiului din Irak, a refuzat sa fixeze un calendar de retragere si a spus ca trupele americane ar putea ramane acolo pe termen nedefinit.

Canal 10 a adaugat ca Israelul a inceput sa inteleaga ca eforturile internationale si sanctiunile ONU nu vor reusi sa convinga Iranul sa renunte la programul sau nuclear si ca intr-o zi se va confrunta cu un Iran inarmat nuclear.

Occidentul acuza Iranul ca lucreaza in secret la un program de armament nuclear, sub acoperirea unui program nuclear civil. Teheranul afirma insa ca vrea sa obtina tehnologie nucleara doar pentru a produce energie.

Potrivit postului de televiziune citat, oficialii din Ministerul de Externe condus in prezent Tzipi Livni pregatesc rapoarte cu previziuni si recomandari anticipand momentul cand Iranul va fi inarmat nuclear.
Livni a primit misiunea de a forma unui nou guvern si, daca va reusi, va prelua functia de premier in locul lui Olmert, care a demisionat luna trecuta in urma unui scandal de coruptie. Olmert conduce in prezent un guvern de tranzitie.

Desi aparent fara rezultate concrete in alte domenii, Olmert a obtinut la Moscova acordul ministrului de externe Serghei Lavrov ca Iranul trebuie sa isi inceteze programul de imbogatire a uraniului, a declarat un oficial israelieni. Teheranul a respins luna trecuta o rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite in acest sens.

Israelul, singura putere considerat nucleara din Orientul Mijlociu, considera Iranul o amenintare pentru securitatea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.