Cercetatorii autohtoni spun ca Romania nici nu poate macar sa viseze la un premiul Nobel pentru stiinta, in conditiile lipsei acute de fonduri, a dezinteresului aproape generalizat si a faptului ca o parte a elitei alege sa plece in strainatate, pentru a fi vizibila pe harta mondiala a cercetarii, comenteaza NewsIn.

Din 1901 si pana astazi, un singur laureat al premiului Nobel pentru stiinta s-a nascut si a invatat in Romania. Este vorba despre George Emil Palade, care a primit aceasta distinctie in 1974, alaturi de alti doi cercetatori, belgienii Albert Claude si Christian de Duve, pentru cercetari asupra organizarii celulelor. Dupa terminarea studiilor la Universitatea de Medicina din Bucuresti, Palade a emigrat in SUA, astfel ca el este considerat cercetator american.

De altfel, SUA domina clasamentul mondial al premiilor Nobel pentru stiinta, care se acorda, in fiecare an, celor mai reprezentative descoperiri si cercetari in fizica, chimie, medicina si psihologie. Un calcul pe toate editiile de decernare arata ca peste 70% dintre cercetatorii premiati sunt americani.

Motivele pentru care tara noastra este, practic, inexistenta in lumea selecta a premiilor Nobel tin atat de fondurile alocate cercetarii, cat si de vizibilitatea slaba a oamenilor de stiinta romani in lume. "Romania nu este vizibila in mediile academice straine si nu avem niciun fel de sustinere din partea acestora. Este foarte greu sa faci performanta cand cercetarile tale nu sunt luate considerare sau nu sunt dezvoltate si in alte tari", a explicat, pentru NewsIn, profesorul Valentin Niculescu, de la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare Fizica Materialelor (INCDFM).

Pentru ca ipotezele si lucrarile unui om de stiinta sa dobandeasca notorietate, el trebuie sa publice in reviste de specialitate, recunoscute in comunitate academica internationala din care face parte, spune profesorul Niculescu. Astfel, unul dintre motivele pentru care, dupa 1990, oameni bine pregatiti pentru cercetare au ales sa emigreze este acela ca, intr-un alt mediu, ei sunt mult mai vizibili.

Intr-un clasament international al productivitatii stiintifice, realizat pe baza publicatiilor inregistrate de Institute for Scientific Information (ISI) Web of Science, in urma contorizarii referirilor la lucrarile de cercetare ale fiecarui stat, Romania ocupa locul 69, fiind pe picior de egalitate cu Antilele Olandeze, Oman si Africa de Sud.

Mai mult, lipsa de recunoastere de care sufera Romania este cauzata de o alta problema grava a cercetarii din tara noastra, lipsa fondurilor, spun cercetatorii. "Ne aflam la un nivel necompetitiv, nu avem nici resurse materiale, nici personal interesat. Am avea sanse la Nobel daca am fi vizibili din punctul de vedere al cercetarii si primul pas pentru aceasta ar fi crearea conditiilor pentru cercetare", considera vicepresedintele Academiei de Stiinte Medicale, profesorul Eduard Apetrei.


Bugetul alocat cercetarii romanesti, de patru ori mai mic decat media in UE


Potrivit RAND Corporation, 40% din fondurile mondiale dedicate cercetarii si dezvoltarii sunt cheltuite de Statele Unite ale Americii, sustine NewsIn.

Finlanda, Coreea de Sud, Suedia, Japonia, Canada, Olanda, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania sunt statele care aloca cei mai multi bani, raportat la PIB, in sectorul cercetarii. Nivelul investitiilor in cercetare pe cap de locuitor este de 80 euro in Europa Occidentala, 350 de euro in SUA si nu mai putin de 400 de euro in Japonia.

Pentru a se apropia de performantele SUA, Comisia Europeana a propus, in 2000, crearea unei Zone Europene de Cercetare (ERA), care sa aduca impreuna eforturile de cercetare facute fragmentar in statele din UE, astfel incat si sprijinul financiar alocat cercetarii sa fie unitar. Progresul stiintific constituie, de altfel, marea provocare pentru continentul european. Din 2006, functioneaza European Research Council (ERC), cu scopul de a sprijini cercetarea.

In Romania, insa, obiectivele europene privind cercetarea raman inca greu de atins, tara noastra situindu-se este pe penultimul loc intre tarile membre UE in ceea ce priveste cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, potrivit unui studiu Eurostat de la inceputul acestui an. Astfel, daca media investitiilor in tarile UE era, in 2006, de 1,84% din produsul intern brut (PIB), Romania a investit doar 0,46% din PIB, ultima clasata in topul investitiilor europene pentru cercetare fiind Cipru, cu 0,42% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.