"Circa zece observatori au fost retinuti aproape o ora de aproximativ 20 de persoane inarmate, in apropiere de localitatea Ergneti", la cativa kilometri de la granita cu Osetia de Sud, potrivit sursei. "Efectele personale le-au fost confiscate", a adaugat sursa, fara a face si alte precizari.

Un puratorul de cuvant al Misiunii de monitorizare a UE (MSUE) a confirmat ca au fost retinuti "observatori in apropiere de Osetia de Sud de catre persone neindetificate". "Au fost eliberati dupa o perioada. Observatorii au respectat regulile de conduita (fata de persoanele care le-au arestat) si situatia s-a detensionat", a adagat el.

Observatorii UE patruleaza de la 1 octombrie in Georgia, in zonele situate in apropiere de Osetia de Sud si de Abhazia. Ei urmeaza sa monitorizeze retragerea fortelor ruse din aceste doua regiuni pana la 10 octombrie, potrivit acordurilor incheiate de Moscova si UE. In prezent, niciun militar georgian nu se afla in aceasta regiune.

Patrulele din apropiere de Osetia de Sud sunt in general formate din francezi si polonezi. Observatorii patruleaza in vehicule blindate, care pot fi identificate ca fiind ale MSUE.