Cehii se vor putea duce in Statele Unite fara viza incepand din 17 noiembrie, data la care se celebreaza 19 ani de la caderea comunismului la Praga, a anuntat ministrul ceh pentru afaceri europene, Alesandr Vondra, potrivit NewsIn.

Potrivit acestuia, un acord final pe aceasta tema va fi semnat in curand la Praga de secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff. "Potrivit informatiilor mele, el trebuie sa vina la Praga luna aceasta", a spus Vondra, pentru cotidianul Dnes.

"Ne indreptam spre intrarea in vigoare a regimului fara vize din 17 noiembrie", a subliniat el.

"Speram ca regimul fara vize va fi instaurat pana la sfarsitul anului", a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei americane din Praga, John Vance.

SUA mentin in prezent obligativitatea vizelor pentru cetatenii a 12 state din UE - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia. Frustrate de lipsa progreselor in negocierile efectuate de Bruxelles, opt dintre aceste state - Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Malta - au deschis in ultimele luni negocieri bilaterale cu SUA, in pofida protestelor partenerilor lor din UE.

Pentru Slovacia, renuntarea la vize ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, potrivit unor surse din Bratislava.

In Cehia, 17 noiembnrie 1989 a fost data unei manifestatii reprimate in forta de politia comunista, care, la cateva zile de la caderea Zidului Berlinului, marca inceputul "revolutiei de catifea" si apoi caderea comunismului in fosta Cehoslovacie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.