Potrivit acestuia, un acord final pe aceasta tema va fi semnat in curand la Praga de secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff. "Potrivit informatiilor mele, el trebuie sa vina la Praga luna aceasta", a spus Vondra, pentru cotidianul Dnes.

"Ne indreptam spre intrarea in vigoare a regimului fara vize din 17 noiembrie", a subliniat el.

"Speram ca regimul fara vize va fi instaurat pana la sfarsitul anului", a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei americane din Praga, John Vance.

SUA mentin in prezent obligativitatea vizelor pentru cetatenii a 12 state din UE - Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Romania si Slovacia. Frustrate de lipsa progreselor in negocierile efectuate de Bruxelles, opt dintre aceste state - Cehia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Bulgaria si Malta - au deschis in ultimele luni negocieri bilaterale cu SUA, in pofida protestelor partenerilor lor din UE.

Pentru Slovacia, renuntarea la vize ar putea intra in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, potrivit unor surse din Bratislava.

In Cehia, 17 noiembnrie 1989 a fost data unei manifestatii reprimate in forta de politia comunista, care, la cateva zile de la caderea Zidului Berlinului, marca inceputul "revolutiei de catifea" si apoi caderea comunismului in fosta Cehoslovacie.