Republicanul John McCain spera sa opreasca avantul democratului Barack Obama si sa se reimpuna marti in cursa pentru Casa Alba, la a doua dezbatere a celor doi candidati, relateaza Reuters.

Cu mai putin de o luna pana la alegerile din 4 noiembrie, dezbaterea ii ofera lui McCain una dintre ultimele si cele mai bune sanse de a redobandi conducerea in cursa electorala, in care pe primul loc este Obama. "McCain are o mare sansa prin aceasta dezbatere", declara Peter Brown, director adjunct al Quinnipiac University, care a efectuat sondajul. "El trebuie sa schimbe dinamica si sa-i faca pe oameni sa il reevalueze pe Obama".

Obama si-a consolidat pozitia la nivel national si a castigat teren in state considerate cruciale, in conditiile in care criza de pe Wall Street a concentrat atentia alegatorilor pe economie, un domeniu in care electoratul il prefera la conducere pe senatorul de Illinois.

Potrivit unui sondaj Reuters/C-SPAN/Zogby publicat marti, Obama are 3% avans in fata lui McCain, desi alte sondaje prezenta un avans si mai mare pentru Obama.

Dificultatile economice au continuat luni, cand cotatia actiunilor s-a prabusit, ceea ce indica faptul ca aprobarea planului de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sistemul bancar american nu a diminuat ingrijorarile cu privire la starea economiei. Campania lui McCain a lansat recent o serie de atacuri la adresa lui Obama, in conditiile in care consilierii lui ar fi sugerat ca s-ar fi dorit evitarea unei dezbateri pe domeniul economic. McCain si candidata sa pentru vicepresedintie, Sarah Palin, au incercat sa se concentreze din nou asupra lui Obama si echipa lui prin discutii referitoare la personalitati precum radicalul William Ayers si reverendul Jeremiah Wright, fostul sau preot.

Acest lucru a dus la un contraatac din partea lui Obama, care si-a pus intrebari despre relatia lui McCain cu Charles Keating, o persoana-cheie in scandalul economiilor si imprumuturilor de la inceputul anilor '90, care i-a costat pe contribuabilii americani miliarde de dolari.

Tonul agresiv al lui McCain si raspunsurile dure ale lui Obama au sugerat ca dezbaterea de marti de la Universitatea Belmont din Nashville va fi una exploziva. "McCain mai are doua sanse sa preia controlul asupra cursei electorale, adica aceste doua dezbateri", a spus Todd Harris, consultant republican si consilier al lui McCain in campania din 2000.

Potrivit sondajelor, Obama este castigatorul primei dezbateri din urma cu doua saptamani, insa cea de marti va avea un format mai flexibil, in care intrebarile vor putea fi puse de public.

Intrebarile vor fi puse de membrii unui grup de circa 100 de alegatori indecisi din Nashville, recrutati de Institutul Gallup. Ei se vor intalni cu moderatorul Tom Brokawof de la NBC, care va alege intrebarile. Candidatii vor sta pe scaune, dar se si vor putea misca pe scena, intr-un mediu mai putin rigid. "Acest lucru l-ar putea ajuta pe McCain, pentru ca el a participat la sute de astfel de dezbateri, poate chiar mii", a spus Harris. "In acelasi timp, asteptarile vor fi mai mari in ceea ce il priveste, tocmai pentru ca a participat la atatea", a precizat el.

Formatul este unul mai intim si l-ar putea face pe McCain sa se implice intr-o "lupta" mai directa cu Obama. La prima dezbatere, McCain l-a privit doar de cateva ori pe Obama.

Potrivit AFP, dezbaterea va incepe la ora 01.00 GMT (04.00, miercuri, ora Romaniei) si va dura 90 de minute, fiind transmisa de principalele posturi de televiziune din Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.