Politia thailandeaza a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii antiguvern marti, in zona Parlamentului, cel putin 65 de persoane fiind ranite, dintre care sapte grav, potrivit politiei, relateaza NewsIn.
Protestatarii reusisera sa taie alimentarea cu electricitate a Parlamentului si au obligat autoritatile sa recurga la generatoare. Mii de manifestanti au venit in zona Parlamentului luni seara, pentru a-l impiedica pe noul premier Somchai Wongsawat sa le prezinte deputatilor politica guvernului sau.

Incidentele au izbucnit marti dimineata, cand o mie de politisti au incercat sa preia controlul asupra zonei si au intrat in conflict cu circa 2.000 de manifestanti.

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si fumigene, potrivit politiei. Televiziunile au prezentat imagini cu manifestanti care incercau sa se apere, in timp ce ambulantele veneau la fata locului.

Incidentele s-au soldat cu cel putin 65 de raniti, dintre care sapte grav. Potrivit presei, regina Sirikit a donat 2.200 de euro pentru acoperirea ingrijirilor medicale pentru raniti.

Deputatii au inceput sa vina la Parlament, dar la ora locala 10.00 (06.00, ora Romaniei) nu se stia daca sedinta oficiala de prezentare a politicii guvernamentale mai urma sa aiba loc, din cauza unui boicot din partea opozitiei. Manifestantii apartin Aliantei poporului pentru democratie (PAD), coalitie de opozanti care ocupa de la 26 august sediul guvernului de la Bangkok.

PAD, care are printre liderii sai oameni de afaceri, fosti ofiteri si sindicalisti, a jurat sa continue miscarea de protest pana cand Partidul Puterii poporului, PPP, va ajunge la guvernare. PPP este dominat de aliatii lui Thaksin Shinawatra, care a guvernat tara din 2001 pana in 2006, inainte de a fi rasturnat de la putere de catre generalii regalisti si a se refugia in Marea Britanie, fiind acuzat de coruptie.

Somchai Wongsawat este cumnatul lui Thaksin. El a fost ales premier de catre Parlament la 17 septembrie, in locul lui Samak Sundaravej, obligat sa demisioneze dupa ce a fost vizat de manifestatii ale PAD si de o decizie nefavorabila a Curtii Constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.