Ucraina este hotarata sa "faca totul" pentru a adera cat mai repede posibil la NATO, a declarat ministrul ucrainean de externe Volodimir Ogrizko, luni, la Berlin, transmite AFP.

"Aderarea Ucrainei la NATO este un punct central al politicii noastre. Vom face totul pentru ca aderarea la NATO sa aiba loc cat mai rapid posibil", a spus Ogrizko, la finalul intrevederii cu omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier.

Joia trecuta, la Sankt Petersburg, Rusia, cancelarul german Angela Merkel apreciase drept prematura atribuirea statutului de candidate oficiale la aderarea la NATO Georgiei si Ucrainei.

La reuniunea ministrilor de externe NATO din decembrie, se va face "o prima evaluare pe calea catre MAP (Planul de actiune in vederea aderarii), nici mai mult, nici mai putin", spusese Merkel, subliniind ca "pozitia in favoarea unei aderari cat mai rapide nu este cea germana".

Problema accesului Ucrainei la MAP, care ar echivala cu un statut oficial de candidata la aderare, trebuie reexaminata in decembrie de catre cele 26 de tari membre NATO. Bazandu-se pe sprijinul afisat de Statele Unite, Kievul spera sa obtina acest statut. Dar expertii apreciaza ca actuala criza politica din Ucraina risca sa dauneze acestei ambitii.

In aprilie, liderii NATO au refuzat sa acorde acest statut oficial de candidate Ucrainei si Georgiei, dar a promis sa integreze, pe termen lung, cele doua foste republici sovietice. Germania si Franta au fost principalele tari care au avut atunci reticente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.