Romanii l-ar alege presedinte pe democratul Barack Obama, daca ar putea vota in alegerile prezidentiale americane din 4 noiembrie, acordandu-i 44% din voturi, in timp ce rivalul republican John McCain ar primi doar 24% din sufragii, se arata intr-un sondaj comandat de Reader's Digest, preluat de NewsIn.

Un numar de 17.000 de oameni din 17 tari, dintre care 1.244 in Romania, au fost chestionati de revista Reader's Digest in privinta candidatului pe care ar dori sa-l vada la Casa Alba, in cadrul primului sondaj prezidential la nivel global efectuat de aceasta publicatie.

Astfel, in Romania, aproape jumatate dintre cei chestionati (44,3%) ar vota cu Barack Obama, 31,8% nu stiu pe cine ar alege, iar 24% ar vota cu John McCain.

Dintre romani, barbatii il sprijina mai tare decat femeile pe candidatul democrat (50,8% dintre barbati si numai 38,1% ar vota cu Obama). Pentru John McCain parerile sunt impartite aproape in mod egal in functie de sex (24% barbati si 23,9% femei). Totodata, 62,9% dintre respondentii cu studii superioare l-au ales pe Obama, in timp ce numai 26,1% au raspuns in favoarea lui McCain.

Intrebati daca ar avea posibilitatea sa emigreze in SUA, fara niciun fel de obstacol din punct de vedere politic sau economic, 46,9% dintre romanii chestionati au raspuns ca nu s-ar muta acolo "in nicun caz", in timp ce mai putin de un sfert (13,3%) au raspuns ca ar fi tentati foarte mult.

Sondajul pentru Romania a fost realizat de IMAS in perioada 7-19 august pe un esantion reprezentativ de 1244 de persoane, cu o eroare de +/-2,8%.

Potrivit Reader's Digest, Barack Obama a iesit castigator in proportie covarsitoare in fiecare dintre cele 17 tari investigate, cu exceptia SUA, unde republicanul John McCain a fost preferat democratului Obama la o diferenta de doua procente.

"Obama a castigat la mare distanta - cu exceptia tarii in care el candideaza de fapt la presedintie", a declarat John Fredricks, director pentru Sondaje la Reader's Digest. In Olanda, sustinerea este de 92%, in Germania de 85% si in Taiwan de 18%.

De asemenea, sondajul le-a cerut respondentilor sa enumere in ordinea importantei opt probleme de actualitate: terorismul, razboiul din Irak, economia globala, saracia globala, drepturile omului, mediul inconjurator, comertul international si proliferarea nucleara.

Tarile europene au plasat saracia globala, mediul si drepturile omului printre cele mai importante probleme. In SUA, economia globala s-a plasat pe locul intai, terorismul al doilea, iar razboiul din Irak al treilea. Doar rusii au fost mai ingrijorati de terorism (26%) decat americanii (19%).

Pentru sapte tari - Australia, Brazilia, Canada, Finalnda, Germania, Marea Britanie si Taiwan - pe locul intai in preocuparile oamenilor s-a plasat mediul. In alte sase tari - Africa de Sud, Franta, Mexic, Olanda, Polonia si Spania - principala ingrijorare a fost saracia globala, in timp ce in SUA a obtinut doar 4%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.