Candidatii la alegerile prezidentiale americane, John McCain si Barack Obama, vor participa marti seara la o dezbatere organizata la Universitatea Belmont din Nashville (Tennessee), dezbatere care va lua forma unei reuniuni publice, relateaza NewsIn.
Cu mai putin de o luna inainte de alegerile prezidentiale, cei doi candidati vor raspunde, din mijlocul publicului, la intrebarile spectatorilor. Candidatii vor putea raspunde si intrebarilor puse prin intermediul internetului. "Dezbaterea va aborda orice intrebare pusa de public", potrivit site-ului Comisiei pentru dezbaterile prezidentiale.

Candidatul republican este cel care nu este prea in largul sau in acest decor. El prefera tipul de reuniuni in timpul carora parcurge o mica scena in fata publicului, presarandu-si discursul cu glume. Insa a pierdut teren in sondaje, mai ales din cauza problemelor in a raspunde provocarilor economice. El ar putea adopta un ton mai dur, in stilul candidatei sale la vicepresedintie Sarah Palin, care l-a acuzat sambata pe Barack Obama ca "se imprieteneste cu teroristii".

In ceea ce-l priveste pe candidatul democrat, si el prefera publicul, insa discursul sau va trebui sa fie unul care sa fie inteles de un public mediu. El va trebui sa fie atent sa nu adopte un discurs prea tehnocrat. "Obama trebuie sa continue sa se prezinte ca o persoana care poate sa-si asume responsabilitatile presedintiei si trebuie sa isi concentreze campania pe economia aflata in dificultate", a explicat Thomas Mann, expert in politica americana la Brookings Institution. In schimb, McCain ar trebui sa incerce sa demonstreze faptul ca alegerea lui Obama ar fi prea riscanta, potrivit lui Mann.

Colegul sau de la Brookings Institution, Stephen Hess, mai apropiat republicanilor, care a lucrat in administratia Nixon, a spus ca noua dezbatere va oferi "mai putine oportunitati pentru John McCain de a schimba fundamentele acestor alegeri, avand in vedere ingrijorarile economice ale alegatorilor".
Intre cele doua dezbateri, cei doi senatori au avut, o singura data, ocazia sa se intalneasca, miercuri in Senat, la Wahsington, cu ocazia votarii proiectului de lege pentru salvarea sectorului financiar. Cei doi nu si-au adresat niciun cuvant.

In acest context, dezbaterea din Nashville nu se anunta prea politicoasa. John McCain se afla de vineri seara la resedinta sa din Sedona (Arizona), fiind asteptat luni seara la Nashville. Barack Obama a facut campanie duminica si luni in Asheville (Carolina de Nord). Transmisa in direct de majoritatea posturilor de televiziune nationale, dezbaterea va incepe la ora 01.00 GMT miercuri (04.00, ora Romaniei) si va dura 90 de minute.

In timpul primei dezbateri, din 26 septembrie, de la Oxford, candidatii au raspuns rand pe rand intrebarilor puse de o prezentatoare cu privire la criza financiara si la politica externa. A treia si ultima dezbatere va avea loc la 15 octombrie, la Universitatea Hofstra, din Hempstead (New York). Nashville, leagan al muzicii country, denumit si "Music City", a devenit al doilea centru de productie muzicala americana, dupa New York. Industria muzicala, care nu se reduce la country, produce 6,4 miliarde de dolari pe an si are 20.000 de persoane angajate in aceasta regiune.

Bob Dylan a inregistrat aici mai multe albume, alaturi de muzicieni locali, printre care "Blonde on Blonde" sau "Nashville Skyline". Mari staruri rock si-au inregistrat albumele in acest oras, mai ales in anii '70 si la inceputul anilor '80, printre care Rolling Stones, Elton John, dar si francezul Jonny Hallyday sau Dick Rivers. Orasul are o renumita sala de spectacole, Grand Ole Opry.

Insa Nashville si zagrie-norii orasului, printre care celebrul Bell South Building, gaduieste sediile sociale ale 250 de companii de sanatate, printre care Hospital Corporation of America, cel mai mare operator privat de spitale din lume. Sectorul are circa 90.000 de angajati.

Orasul are circa 1,34 de milioane de locuitori, intr-un stat cu aproape sase milionae, dintre care 80,2% albi si 16,4% afroamericani. Al doilea oras ca importanta din Tennessee, Memphis, este, evident, patria lui Elvis Presley.

Daca, din punct de vedere economic, Nashville este foarte impartit intre republicani si democrati, Tennessee este un stat conservator. In 2000, la alegerile prezidentiale, alegatorii din Tennessee au votat impotriva fostului lor senator, democratul Al Gore - al carui tata a fost si el guvernator al acestui stat - si i-au impiedicat drumul catre Casa Alba, preferandu-l pe George W. Bush, cu 51,15% din voturi. Patru ani mai tarziu, presedintele Bush a castigat din nou in acest stat, cu 56,80% din voturi, fata de 42,53% cat a obtinut John Kerry. Ultimul democrat care a castigat in Tennessee a fost Bill Clinton, ales al statului vecin, Arkansas, in 1996.

Totusi, guvernatorul statului este din 2003 democratul Phil Bredesen. Cei doi senatori de Tennessee sunt in schimb, republicani - Bob Crocker si Lamar Alexander. Cinci democrati si patru republicani reprezinta statul in Camera Reprezentantilor. Tennessee, cunoscut pentru productia de whisky, are enorme resurse miniere, mai ales carbune, subiect care va fi abordat in dezbaterea dintre cei doi candidati la Casa Alba, in special de John McCain, pentru care energia a devenit tema predilecta de la numirea candidatei sale la vicepresedintie, Sarah Palin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.