Autoritatile daneze vor organiza un referendum pentru schimbarea legii privind succesiunea la tron la 7 iunie 2009, in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European, a anuntat luni premierul Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
Amendamentul la paragraful 2 din legea de succesiune va prevedea ca, la moartea unui monarh, tronul sa revina primului nascut, indiferent de sex. "Vrem egalitate (intre sexe - n.red.) in societatea daneza, inclusiv atunci cand este vorba despre succesiunea la tron", a explicat Rasmussen in fata presei, pentru a justifica schimbarea care va fi adusa Constitutiei.

In prezent legea stipuleaza ca, la moartea regelui, tronul sa ii revina fiicei sau fiului acestuia, dar subliniaza faptul ca un fiu mai mic are intaietate in fata unei fiice mai mari.Rasmussen va prezenta la reluarea activitatii Parlamentului, in luna octombrie, un proiect de lege cu privire la acest referendum.

In 2005, cand sotia printului mostenitor Frederik, printesa Mary, era insarcinata, Guvernul si partidele parlamentare daneze au acceptat sa adopte amendamentul Consitutiei, acordand egalitate de sanse barbatilor si femeilor la succesiune si permitand femeilor sa urce la tron. Primul copil al cuplului a fost, insa, un baiat, printul Christian, nascut la 15 octombrie 2005.

O exceptie de la Constitutie a fost facuta in anul 1953, cand Parlamentul a acceptat ca printesa Margrethe sa ii urmeze tatalui sau, regele Frederik IX, la tron, fiind cea mai in varsta dintre cele trei fiice ale acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.