"Importanta bazinului Dunarii pentru Uniunea Europeana (UE) nu poate fi subestimata. Politicile comune si investitiile pe care le facem in UE, in special prin intermediul politicii de coeziune, se reflecta in calitatea vietii a circa 20 milioane de cetateni europeni. Dunarea are nevoie de o strategie similara celei dezvoltate de statele Uniunii pentru regiunea Marii Baltice, cu politici tintite pe nevoi ecologice, de transport si social-economice", a declarat comisarul Hubner, la Bruxelles, la evenimentul Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor, arata un comunicat CE.

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007, Dunarea a devenit o cale navigabila interna a UE. Prin Fondul de Coeziune si Fondul European pentru Dezvoltare Regionala vor fi alocate fonduri comunitare in scopul imbunatatirii navigarii pe apele fluviului in Romania si la granita cu Bulgaria. In plus, pana in 2010 ar urma sa fie alocate finantari europene de 120 milioane euro pentru construirea unui pod peste Dunare intre Calafat (Romania) si Vidin (Bulgaria).

Pentru reducerea poluarii Dunarii au mai fost alocate Ungariei, in perioada 2007-2013, 500 milioane euro, din Fondul de Coeziune, pentru zece proiecte majore de tratare a apei uzate.

La evenimentul Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor, care a inceput astazi la Bruxelles participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu.