In Arabia Saudita au loc, zilele acestea, discutii si negocieri intre liderii talibani, care vor sa rupa legaturile cu al Qaeda, si guvernul afgan, in vederea incheierii conflictului sangeros din Afganistan.
Armata talibanilor, al carei numar de atacuri asupra coalitiei Statelor Unite ale Americii, a crescut, in ultima vreme, intrucat a adapostit din 2001 reteaua terorista a lui Osama ben Laden, este implicata de patru zile in negocierile gazduite de regele Abdullah al Arabiei Saudite, au declarat surse CNN.

Discutiile, primele de acest gen, care au ca scop rezolvarea conflictului din Afganistan, inseamna un pas semnificativ al liderilor sauditi in a juca un rol direct in Afganistan, gazduind delegati care le-au fost dusmani pana acum.

Potrivit sursei, liderul fugar Taliban, Mullah Mohammed Omar, care se afla pe lista SUA a celor mai cautati militari, nu a fost prezent, insa reprezentantii lui au tinut sa sublinieze ca nu mai este aliat al gruparii al Qaeda.

Detalii despre "despartirea" dintre liderul taliban si al Queda nu au fost facute publice pana acum.

Aceasta runda de discutii reprezinta inceputul unui proces menit sa asigure un final negociat al conflictului. O a doua runda de discutii va avea loc peste doua luni.

Guvernul afgan sustine ca talibanii nu pot fi infranti pe cale militara, iar talibanii considera ca nu pot sa castige acest razboi impotriva coalitiei din Afganistan conduse de SUA, au mai adaugat sursele.

Implicarea sauditilor este vazuta ca o expresie a temerii ca Iranul ar putea sa castige niste avantaje dupa esecurile SUA din Afganistan, asa cum se intampla in Iraq.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.