Seismul produs duminica in sudul Kirgizstanului, provocand moartea de 72 de persoane, a distrus un sat cu o mie de locuitori, a anuntat luni Ministerul kirgiz pentru Situatii de Urgenta, relateaza Newsin.
"Potrivit ultimelor informatii disponibile, 72 de persoane si-au pierdut viata", a anuntat viceministrul pentru situatii de urgenta, Turatbek Djunusaliev. Potrivit oficialului, peste 60 de persoane "au nevoie de spitalizare de urgenta", iar 128 de locuinte au fost distruse.

Cutremurul, care a avut 6,6 grade pe scara magnitudinii de moment folosita de institutul american de geologie, USGS, s-a produs la ora 15.52 GMT (18.52 ora Romaniei) si s-a simtit in intreaga Asie Centrala, dar cu precadere in Kirgizstan, fiind urmat la circa 20 de minute de un nou seism, mai moderat, care a avut epicentul la cativa kilometri departare, in nord-vestul Chinei.

Luni, echipele de salvare continuau cautarile pentru a incerca sa gaseasca supravietuitori sub daramaturi. "Au fost trimisi medici si brigazi suplimentare de salvare la fata locului. Crucea Rosie ofera hrana, corturi, paturi victimelor", a declarat viceministrul.

"Imaginile pe care le-am vazut sunt terifiante. Satul Nura este distrus in intregime, in proportie de 100%, sunt multi raniti", a afirmat, la randul sau, ministrul pentru situatii de urgenta Kamcibek Tasiev. "Un elicopter transporta ranitii grav la Os (sud-vest - n.red.), unde vor fi internati", a adaugat el.

Nura, situat la 50 de kilometri de epicentrul seismului, avea 961 de locuitori. Satul se afla la 180 de kilometri de centrul administrativ al regiunii Alai si la 76 de kilometri de cea mai apropiata clinica, din Sar-Tas, care are numai cinci locuri disponibile pentru pacienti.

"Casele erau vechi, construite din pamant si paie, din aceasta cauza au fost distruse complet", considera directorul Institutului de Seismologie de la Biskek, Kanatbek Abdrahmatov. El nu a exclus posibilitatea inregistrarii unor replici in "urmatoarele cinci pana la sapte zile".

Presedintele kirgiz Kurmanbek Bakiev urma sa mearga la fata locului, pentru a controla personal operatiunile de salvare si ajutorul acordat victimelor, potrivit presedintiei.

Epicentrul sesismului a fost localizat la 27 de kilometri adancime, in apropiere de frontiera cu China, la 48 de kilometri nord de Karakul (Tadjikistan) si la 58 de kilometri de Sari-Tas, in Kirghizstan, potrivit USGS.

In capitala Biskek, unde urmeaza sa aiba loc joi un summit al Comunitatii Statelor Independente (CSI), locuitorii au simtit cutremure mai putin puternice, cu magnitudinea patru.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a adresa condoleante kirgizilor si a ordonat Guvernului sau sa acorde ajutor victimelor, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat. Un avion de transport Il-76 urmeaza sa decoleze marti de la Moscova, cu destinatia Kirgizstan, pentru a aduce ajutor umanitar, in special corturi, kirgizilor ale caror case au fost distruse, a anuntat Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, citat de agentia Interfax.

Cutremure cu magnitudinea de 4 - 4,5 au fost inregistrate duminica in nord-estul Tadjikistanului, in apropiere de frontiera cu Kirgizstanul si China, fara a provoca victime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.