Comisia Europeana (CE) a prezentat, vineri, o recomandare prin care sugereaza statelor membre ale Uniunii Europene (UE) sa dezvolte strategii concrete de combatere a saraciei, axate pe incadrarea in munca a cetatenilor apti si prin acordarea de asistenta sociala celor inapti, arata NewsIn.

Recomandarea Bruxelles-ului are la baza trei aspecte-cheie: sprijin adecvat privind venitul, piete ale muncii bazate pe integrare si acces la servicii de calitate.

In prezent, potrivit datelor CE, aproape 16% dintre cetatenii europeni sunt amenintati de riscul saraciei - cifra care se ridica la 19% in randul copiilor - in timp ce somajul pe termen lung continua sa fie de 3%, iar 15% dintre tineri abandoneaza scoala de timpuriu
.

"In pofida eficientei dovedite a transferurilor sociale in reducerea saraciei (in lipsa acestor transferuri, nivelul saraciei ar fi urcat la 26%), numeroase persoane care sunt vizate de sistemele de asistenta sociala nu beneficiaza, de fapt, de acestea", se arata in comunicatul CE,potrivit NewsIn.

Comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a aratat ca pentru ca integrarea pe piata muncii sa fie durabila, persoanele defavorizate trebuie sa fie sustinute cu resurse suficiente, precum si cu ajutorul unor servicii de incadrare in munca si a unor servicii sociale personalizate.

"Excluderea sociala este rezultatul a numeroase probleme, de la absenta unui loc de munca sau competente insuficiente, la conditii precare de locuit, izolare sociala sau destramarea familiei. E necesar sa recurgem la o abordare integrata pentru a oferi oamenilor o cale veritabila de iesire din saracie, iar acest lucru inseamna reintegrarea unui numar cat mai mare de oameni pe piata muncii, asigurand, in acelasi timp, accesul persoanelor inapte de munca la resurse adecvate pentru a avea o viata decenta", se mai arata in comunicatul CE.

Principiile comune pe care statele membre trebuie sa le aiba in vedere la elaborarea strategiilor nationale vor fi discutate in mod oficial in cadrul Consiliului Ocuparea Fortei de Munca si Politica Sociala, din decembrie 2008, care va formula concluzii privind actiunile ulterioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.