Atat tabara republicana, cat si cea democrata au revendicat rapid victoria candidatilor lor la vicepresedintie, dupa singura dezbatere televizata dintre Sarah Palin si Joe Biden, transmite AFP, potrivit NewsIn.

"Joe Biden a obtinut o victorie clara in aceasta seara, pentru ca a aparat cu pasiune schimbarea, in fata unei economii si a unei politici externe dezastruoase din ultimii opt ani, pe care Sarah Palin le-a aparat", a afirmat directorul de campanie al lui Barack Obama, David Plouffe.

"In timp ce guvernatoarea Sarah Palin sustine orbeste proiectul lui John McCain de a continua politica ce a devastat Main Street (clasa medie americana) si a permis Wall Street sa se perverteasca, Joe Biden a vorbit clar si ferm despre proiectul lui Barack Obama de a reduce impozitele pentru clasa medie, de a crea un sistem de sanatate accesibil si de a pune capat razboiului din Irak", a adaugat el.

"In aceasta seara, americanii au vazut de ce l-a ales Barack Obama pe Joe Biden, un om de stat (...) care si-a demosntrat clar experienta si cunostintele care il vor ajuta sa fie un bun vicepresedinte", a continuat directorul de campanie al taberei democrate.

La randul lor, republicanii au afirmat ca Sarah Palin, in varsta de 44 de ani, a "castigat aceasta dezbatere" in fata adversarului sau cu 21 de ani mai varstnic, calificand atitudinea sa drept "directa, voluntara, o gura de aer proaspat".

"In aceasta seara, guvernatoarea Palin a dovedit dincolo de orice indoiala ca este gata sa conduca tara ca vicepresedinte. Ea a castigat aceasta dezbatere, punandu-l pe Joe Biden in defensiva in domeniul energiei, politicii externe, impozitelor si definitiei schimbarii", a afirmat directorul de comunicate al candidatului republican, Jill Hazelbaker, intr-un comunicat.

"Americanii au vazut un contrast clar de stil si viziune. I-au vazut pe Joe Biden, un initiat la Washington si senator de 36 de ani, si pe guvernatoarea Palin, outsider la Washington si o reformatoare mai presus de sistem", a adaugat ea.

Senatoarea de New York Hillary Clinton a apreciat prestatia senatorului Biden, estimand ca "americanii au vazut in aceasta seara un lider puternic, pasionat si experimentat". "Ca si Barack Obama, Joe Biden intelege nevoile economice ale Statelor Unite si provocarile strategice din Irak, Afganistan si peste tot in lume", a spus Clinton.

"Inca o data, am vazut ca senatorul McCain si Sarah Palin nu nimic altceva de oferit decat aceeasi politica eronata ca aceea a administratiei Bush. Familiile muncitorilor din clasa medie merita mai mult", a conchis Clinton.


Economia, subiectul principal in dezbaterea dintre cei doi candidati la vicepresedintia SUA

Cei doi candidati si-au dat mana, iar Sarah Palin, cu o atitudine foarte degajata, l-a intrebat pe Biden daca poate sa i se adreseze folosindu-i prenumele.

Cu 33 de zile inainte de alegerile din 4 noiembrie, dezbaterea a reprezentat un test de credibilitate pentru candidata republicana, care, la 44 de ani, este guvernatorul statului Alaska doar din 2006. Cei doi candidati au evitat sa se puna pe ei insisi in prim-plan si au preferat sa vorbeasca despre meritele colegilor lor de echipa, Barack Obama si John McCain. Guvernatoarea de Alaska l-a prezentat pe McCain, adresandu-i-se lui Biden, drept un reformator care, din pacate, nu este indeajuns de mult ascultat in Senat. Joe Biden este membru in Senat din anul 1972.

Palin a acuzat bancile de lacomie. "Bineinteles ca de vina au fost creditorii lacomi, care au incercat sa convinga americanii ca este inteligent sa isi cumpere case de 300.000 de dolari, desi nu-si putea permite decat case de 100.000 de dolari. Oamenii s-au mintit singuri, iar Wall Street a dat dovada de lacomie si coruptie. Trebuie sa punem capat acestui lucru", a spus candidata republicana.

"Trebuie sa ne asiguram ca cerem Guvernului federal o supraveghere stricta a institutiilor care se ocupa de investitiile si economiile noastre si trebuie sa evitam sa ne indatoram", a spus Palin, al carui partid este adeptul unei cat mai mari libertati a pietei.

Folosindu-se de imaginea de cetatean american obisnuit, Palin a declarat ca, pentru a intelege situatia, trebuie sa mearga alaturi de copiii ei la meciurile de fotbal si sa ii asculte pe parinti. Parand ca se adreseaza direct americanilor, Palin a privit direct in camera, fara sa raspunda la intrebarile moderatorului.

Potrivit unui sondaj al Washington Post-ABC News publicat joi, aproximativ 60% dintre alegatori considera ca Palin nu are experienta necesara pentru a-l inlocui, daca va fi nevoie, pe John McCain, in varsta de 72 de ani, in cazul in care acesta va fi ales presedinte luna viitoare.

Adversarul sau democrat, Joe Biden, in varsta de 65 de ani, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, a fost nominalizat sa candideze la vicepresedintie de catre Obama la sfarsitul lunii august. Recunoscut pentru "talentul" sau de a gafa, Biden a trebuit sa fie atent pentru a nu avea o atitudine condescendenta la adresa lui Palin, care ar putea deveni prima femeie vicepresedinte din istoria Statelor Unite.

Cei doi candidati la vicepresedintie au stat in picioare in spatele unor pupitre amplasate pe scena din amfiteatrul unde a avut loc dezbaterea, iar Gwen Ifill, jurnalista la postul public de televiziune PBS, le-a adresat pe rand intrebari. Dezbaterea, care a durat 90 de minute si a fost transmisa pe majoritatea posturilor mari de televiziune americane, nu a surprins niciun schimb direct intre cei doi.

Confruntarea dintre Palin si Biden a avut loc in contextul in care tabara republicana a scazut in sondaje, iar unele voci i-au cerut guvernatoarei de Alaska sa se retraga.

"In cazul in care ati uitat, Sarah Palin va participa la o dezbatere in aceasta seara", a declarat McCain in timpul unei reuniuni la Denver, Colorado, cu putin timp inainte de confruntarea televizata. "Nu va pot spune cat de mandru sunt de ea", a adaugat McCain in fata unei audiente formate din femei.

Palin "este foarte buna in dezbateri", a recunoscut, la randul sau, directorul de campanie al lui Barack Obama, David Plouffe, in avionul care il ducea pe Biden la Saint Louis. "Ne asteptam sa fie plina de energie si incisiva", a adaugat acesta.

Dupa ce a fost nominalizata sa candideze pentru vicepresedintie, la 29 august, Palin a acordat doar patru interviuri unor posturi de televiziune, dintre care unul s-a limitat la o singura intrebare. Guvernatoarea de Alaska a parut ezitanta si deseori confuza in raspunsurile oferite. In ultimele zile, Palin s-a pregatit pentru dezbatere la ferma lui John McCain din Sedona, Arizona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.