Bulgaria este zguduita in ultimele zile de un nou scandal, dupa ce s-a aflat ca circa 50 de ziaristi - in general redactori-sefi si proprietari de media - au fost urmariti si le-au fost ascultate convorbirile de catre noul serviciu de securitate nationala, relateaza NewsIn.
Spionarea ziaristilor bulgari de catre Agentia Nationala pentru Securitatea Statului (DANS) a fost initiata in data de 2 august 2008 prin ordin verbal al directorului acestei institutii, Petko Sertov, relateaza agentia Sofia News, care reda o declaratie facuta joi la radio Darik de Eliana Maseva, membra a Comisiei pentru control intern a Parlamentului. Maseva face parte din partidul de dreapta al fostului premier Ivan Kostov, aflat in prezent in opozitie.

Maseva si colegii ei au discutat miercuri cu directorul DANS si au putut vedea o parte din documentele clasificate avand legatura cu acest caz.

Deputata bulgara a precizat ca operatiunea a purtat numele de cod "Galeria", dar a refuzat sa-i numeasca pe jurnalistii spionati de agentie, adaugand doar ca atat media din print, cat si cele electronice au fost puse sub supraveghere.

"Eu personal nu am putut afla prea multe, pentru ca toate explicatiile pe care le-am primit au fost contradictorii. Nu pot spune nimic sigur, ni s-a vorbit despre diferite perioade de timp, dar in orice caz s-a intamplat candva, in august", a declarat Maseva.

Intrebata daca a putut vedea semnaturi sau vreo dovada scrisa in legatura cu persoana care a ordonat spionarea presei, Maseva a spus ca nu poate da prea multe detalii, dar a precizat ca a fost socata sa afle ca la DANS este o practica larg raspandita de a se intreprinde anchete bazate doar pe un ordin verbal. Maseva a confirmat, de altfel, ca este sigura ca spionarea presei bulgare a fost ordonata verbal de directorul agentiei si ca operatiunea a fost intreprinsa pe scara mare.

Pe de alta parte, Tviatko Tviatkov, fost secretar de stat in Ministerul de Interne, a declarat la radio Darik ca jurnalistii niciodata nu au fost spionati. Potrivit fostului oficial, este o mare diferenta intre a spiona si a intercepta convorbirile cuiva, pe de o parte, si a cerceta datele convorbirilor telefonice, pe de alta parte, ceea ce a fost cazul in actualul scandal.

Potrivit corespondentului RRA la Sofia, citat de RADOR, circa 50 de ziaristi au fost vizati cu precadere, in general redactori-sefi sau proprietari media. Lideri ai opozitiei au avertizat ca principalul scop al unor astfel de activitati neconstitutionale a fost colectarea de informatii compromitatoare, in ajunul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2009.

Concluziile opozitiei de dreapta au fost confirmate insa si de Tatiana Donceva, din Partidul Socialist, care a avertizat ca serviciile secrete au fost atrase in lupta intre grupuri de interese, insa nu si coalitia de guvernamant.

Presedintele Gheorghi Parvanov a declarat insa ca agentia a incercat sa stabileasca canalele prin care in media au ajuns informatii clasificate. Reprezentanti ai unor organizatii pentru apararea drepturilor omului au declarat ca nu ziaristii trebuie anchetati pentru scurgere de informatii clasificate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.