Secretarul Academiei Suedeze, institutia care acorda premiul Nobel pentru literatura, este de parere ca scriitorii americani raman in registrul unei literaturi minore, in vreme ce in Europa se scriu marile opere literare ale lumii, a precizat Horace Engdahl, intr-un interviu acordat presei.

"Statele Unite sunt mult prea izolate, nu traduc suficient si nu participa la dialogul literaturilor. Aceasta ignoranta le restrange", spune Horace Engdahl, profesor de literatura scandinava la universitatea din Aarhus, cu o saptamana inaintea anuntarii laureatului Nobel in literatura. In vreme ce literatura americana ramane cantonata in temele culturii de masa, cea europeana si-a creat un spatiu propriu, independent de ce se intampla in cotidian, a mai precizat Engdahl.

Replica literatilor americani a fost data de responsabilul Fundatiei Americane a cartilor, Harold Augenbraum, care s-a oferit sa redacteze o lista de titluri din literatura Statelor Unite, pe care Engdahl sa le citeasca.

David Remnick, redactor sef al cotidianului New Yorker, a comentat, ironic, ca suedezul nu-si poate asuma o autoritate in literatura, de vreme ce a omis sa recompenseze autori ca Proust, Joyce si Nabokov. In egala masura, caracterul insular al literaturii americane nu se sutine, de vreme ce Statele Unite au o generatie tanara de scriitori remarcabili, printre care Philipe Roth, nascuti din parinti imigranti, "ale caror biete suflete nu au fost distruse de ravagiile coca-cola".

Michael Dirda, castigatorul premiului Pulitzer, a replicat acuzatiei ca America traduce mult prea putina literatura, spunand ca "americanii prefera sa citeasca opere in engleza, nu in traduceri".

Cotidianul "Telegraph" comenteaza, in editia din 2 octombrie, ca "Academia deseori alege scriitori obscuri sau chiar autori de best-seller-uri", iar "Washington Post" titreaza "Vesti proaste pentru scriitorii americani aspiranti la premiul Nobel: un membru de top al juriului crede ca Statele Unite sunt prea insulare pentru a concura cu Europa, cand vine vorba de marea literatura".

"The Independent" noteaza, in editia din 2 octombrie, ca o natiune poate fi criticata din perspectiva politica sau din cea a simtului estetic (felul de a se imbraca), dar o critica care pune eticheta ignorantei pe cartile unei natiuni nu poate fi parte a unei dezbateri, mai ales ca aceasta eticheta ii vizeaza si pe Melville, Hemingway si Fitzgerald.

Luni, 6 octombrie, Academia Suedeza va anunta laureatul Nobel pentru medicina, urmand ca pe 9 octombrie sa faca public numele laureatului in literatura, lucru care ar putea fi amanat, avertizeaza Horace Engdahl, pentru ca Academia ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a lua aceasta decizie.

Desi numele lui Philip Roth si cel al scriitorului Joyce Carol Oates s-au regasit printre nominalizati ani la rand, ultimul american care a primit Nobelul a fost scriitoarea Toni Morisson, in 1993, devenind al patrulea american care primeste Nobelul pentru literatura, dupa Saul Bellow, Ernest Hemingway si John Steinbeck.

In pofida suprematiei pe care secretarul permanent al Academiei Suedeze o atribuie literaturii europene, in ultimii ani o serie de scriitori non-europeni au primit premiul Nobel, in speta scriitorul turc Orhan Pamuk, in 2006, sud-africanul John M. Coetzee, in 2003, si sud-africanca Nadine Gordimer, in 1991.

Anul trecut, premiul Nobel a fost decernat scriitoarei Doris Lessing, cand printre nominalizati se regasea si americanul Philip Roth. Anul trecut, intr-o declaratie facuta agentiei Asociatted Press, Horace Engdahl argumenta ca premiul Nobel priveste individualul un scriitor, nu o natiune, contrariul riscand sa incalce dorinta lui Alfred Nobel, fondatorul premiilor.

Horace Engdahl este membru al Academiei Suedeze din anul 1997, succedandu-i lui Johannes Edfelt, iar din 1999, a devenit secretarul permanent al Academiei. Premiul Nobel in literatura este inmanat in fiecare an pe 10 decembrie, la Stockholm, data la care Alfred Nobel a murit. Primul laureat al premiului Nobel pentru literatura a fost decernat in 1901 francezului Rene Francois Armand Prudhomme (Sully Prudhomme), poet si filosof.

Anul acesta, favorit in cursa pentru Nobelul in literatura pare a fi italianul Claudio Magris, autor al unor eseuri filosofice si istorice despre fluviul Dunarea, conform Ladbrokes, companie britanica specializata pe pariuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.