Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a ordonat personal vanzarea de arme catre Georgia, pentru conflictul cu Osetia de Sud, pe care a incercat sa o reintegreze intre granitele sale la inceputul lunii august, afirma cotidianul rus Izvestia, citat de NewsIn.
"Ucraina a furnizat arme fortelor armate georgiene pentru a desfasura operatiuni militare impotriva Osetiei de Sud si Rusiei, (...) la ordinul lui Viktor Iuscenko si in detrimentul capacitatii defensive a propriei tari", afirma cotidianul, adaugand ca detine documente ce confirma aceasta versiune.

Potrivit Izvestia, in ultimii doi ani, Kievul a vandut Georgiei sapte sisteme de aparare antiaeriana Buk-M1, "aproape jumatate" din armele de acest tip pe care le avea Ucraina si care sunt indispensabile pentru protectia "obiectivelor strategice" ucrainene. "Pe scurt, aceasta insemna slabirea capacitatii defensive a tarii", explica ziarul.

In plus, Ucraina a vandut Georgiei 200 de sisteme de aparare antiaeriana STRELA si IGLA, tancuri T-72 si lansatoare de racheta Grad "alese cu ajutorul expertilor americani" si care au fost folosite in 8 august de armata georgiana in ofensiva impotriva capitalei Osetiei de Sud, potrivit Izvestia.

Avand in vedere ca in Ucraina controlul vanzarilor de arme tine de presedinte si de structurile apropiate Presedintiei, "Viktor Iuscenko nu numai ca era la curent cu toate livrarile de arme catre Georgia, dar acestea s-au facut la ordinul sau", conchide cotidianul rus.

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, aflata in conflict deschis cu presedintele Iuscenko, a denuntat miercuri traficul de arme din Ucraina si a cerut transferarea controlului vanzarilor de armament catre Guvern.

"In acest caz, am putea face ordine" in acest domeniu, a declarat Timosenko, care este asteptata joi la Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.