In ciuda prieteniei afisate de presedintele Tadici fata de Basescu, Belgradul nu vrea sa recunoasca existenta romanilor in Valea Timocului

Plenul Adunarii Parla­mentare a Consiliului Europei (APCE) a luat ieri in dezbatere raportul privind respectarea drepturilor minoritatii romanesti in Serbia. Aceasta dezbatere a fost blocata deja de doua ori - in sesiunile din lunile aprilie si iunie - de catre deputatii sarbi. La inchiderea editiei, deputatul Gyorgy Frunda, singurul reprezentant al Romaniei in Comisia pentru Drepturile Minoritatilor din APCE, ne-a declarat ca amendamentele sarbe au fost respinse.

Delegatia Belgradului ar fi dorit sa amane aceasta dezbatere pentru ianuarie 2009 - la aproape un an de la publicarea raportului alcatuit de deputatul german Jurgen Herrmann cu privire la drepturile romanilor din Voivodina si Valea Timocului, informeaza Romanian Global News. Neputand amana dezbaterea din plenul APCE, deputatii sarbi au depus mai multe amendamente prin care au incercat sa ii transforme pe romanii din Valea Timocului in "vlahi".

"Romanii si vlahii"

Initiatorul monitorizarii drepturilor romanilor din Valea Timocului, deputatul basarabean Vlad Cubreacov, a declarat pentru Romanian Global News ca delegatia sarba la APCE a difuzat un memoriu in care regreta "identificarea minoritatii romane cu minoritatea vlaha".

Disputa "romani versus vlahi" - aparuta dupa Primul Razboi Mondial in conditiile in care Belgradul a incercat sa-i transforme pe romanii din Valea Timocului intr-un popor nou - s-a transformat in prezent dintr-o dezbatere istorico-lingvistica in argumentatie politica la nivel international. Deputatul german Jurgen Hermann a alcatuit pentru APCE, la inceputul acestui an, un raport in care a folosit expresia "vlahi/romani" cu referire la romanii care locuiesc in Serbia de nord-vest.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.