Agentia de cooperare in domeniul securitatii si apararii (DSCA) din cadrul Departamentului Apararii a precizat ca tranzactia se va referi in prima faza la 25 de aparate militare concepute pentru decolari si aterizari conventionale, relateaza NewsIn.

Insa Israelul ar putea cumpara alte 50 de aparate, inclusiv unele care permit aterizari pe piste scurte si decolari pe verticala.

"Valoarea totala, daca sunt solicitate toate optiunile, ar putea ajunge la 15,2 miliarde de dolari", a anuntat agentia intr-un comunicat.

F35 este un avion construit de Lockheed Martin pentru a inlocui pe termen lung F16 si care nu este detectat de radare.

Israelul si-a anuntat intentia de a cumpara 100 de avioane de vanatoare in urmatorii 10 ani.

DSCA a anuntat comanda israeliana notificand Congresul american in legatura cu aceasta. Congresul are la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a ridica eventuale obiectii fata de aceasta tranzactie, inaintea incheierii acordului cu Ierusalimul.

DSCA a subliniat ca este "vital pentru interesele nationale americane sa ajute Israelul sa dezvolte si sa mentina o capacitate de autoaparare puternica si operationala" si ca acesta este scopul urmarit de tranzactie. "Israelul are nevoie de aceste avioane pentru a-si spori flota actuala si a-si ameliora capacitatile de autoaparare aer-aer si aer-sol", adauga textul.