Cetatenii mai multor tari est-europene din UE ar putea calatori liber in SUA chiar inainte de sfarsitul lui 2008, afirma diplomati europeni.

Guvernul de la Bratislava a adoptat la inceputul acestei saptamani doua documente esentiale pentru liberalizarea regimului de vize pentru SUA ale cetatenilor slovaci. ”Cel tarziu la inceputul lui 2009 vom calatori fara viza in SUA si pot spune acest lucru cu o probabilitate foarte mare”, a declarat ministrul slovac de Externe, Jan Kubis, dupa sedinta extraordinara de guvern consacrata subiectului.

Potrivit unor diplomati europeni citati de Euobserver, evolutii similare sunt asteptate si in state est-europene precum Estonia, Letonia, Lituania, Malta si Cehia.

In octombrie, parlamentul slovac urmeaza sa voteze cele doua documente, prin care Slovacia si SUA se angajeaza sa coopereze strans in combaterea terorismului si a crimei organizate si sa schimbe informatii privind teroristii - dovediti sau prezumtivi - inclusiv date privind ADN-ul si amprentele digitale.