Observatorii UE nu vor avea deocamdata acces in zona de securitate stabilita in jurul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, a declarat marti un purtator de cuvant al armatei ruse, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

"De maine, observatorii UE isi vor incepe misiunea de monitorizare, pana in granitele sudice ale zonei de securitate", a declarat Vitali Manusko, seful Centrului temporar al fortelor ruse de mentinere a pacii in Osetia de Sud.

Uniunea intentiona ca cel putin 200 de observatori ai sai neinarmati, proveniti din 22 de tari membre, sa patruleze cu vehicule blindate in zonele adiacente celor doua regiuni separatiste, unde armata rusa si-a instalat pozitii dupa declansarea conflictului cu Georgia, in 8 august.

Membrii misiunii - politisti, experti sau specialisti in drepturile omului - vor putea fi recunoscuti prin berete, banderole purtate pe brate si masinile cu sigla EUMM, acronimul in limba engleza a misiunii (European Union Monitoring Mission). Principalele contingente ale misiunii de observare a UE, care va avea in total 352 de membri, vor fi francez, italian, polonez, german, suedez si romanesc.

Potrivit Ministerului georgian de Interne, contactat luni, circa 800 de soldati rusi mentin in continuare 18 pozitii in zonele adiacente celor doua regiuni separatiste.

Georgia a acuzat Rusia de "epurare etnica" in zona adiacenta Osetiei de Sud si, potrivit marturiilor localnicilor, militiile osete au comis numeroase abuzuri in regiune.

Retragerea fortelor ruse pana in 10 octombrie din aceste zone, pe pozitiile anterioare conflictului, este prevazuta prin acordul pentru punerea in aplicare a planului de pace, incheiat in 8 septembrie de UE si Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.