In ziua de 11 octombrie 2008 va avea loc actiunea internationala de protest "Freedom not fear - Stop the surveillance mania!", impotriva retinerii de date si a instrumentelor de supraveghere, in mai multe orase din lume, intr-o maniera creativa si pasnica, anunta organizatorii din Germania, potrivit NewsIn.

Actiunea de protest impotriva camerelor de supraveghere doreste sa aduca aminte oficialitatilor din intreaga lume despre seria de drepturi si libertati ale omului si sa vina in sprijinul increderii in siguranta unei societati libere.

Protestul va avea loc simultan in Atena, Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Budapesta, Buenos Aires, Copenhaga, Dublin, Haga, Helsinki, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxemburg, Madrid, Malta, Nicosia, Paris, Praga, Riga, Roma, Skopje, Sofia, Stockolm, Talin, Valeta, Viena, Vilnius, Varsovia si Washington, urmand ca si alte capitale ale lumii sa isi confirme prezenta.

Organizatia non-guvernamentala "The German Working Group on Data Retention" a publicat, in 25 septembrie 2008, pe site-ul sau oficial, un tratat conform caruia Germania ar trebui sa permita unui numar nespecificat de autoritati americane, ca executori legislativi, agenti secreti si vamesi, sa aiba acces la baza de date online a Germaniei, care cuprinde amprente si mostre de ADN, in scopul de a obtine informatii despre fiecare cetatean german care va calatori in Statele Unite. Aceasta miscare este una fara precedent in Europa, se mai arata pe site-ul organizatiei.

Organizatia "The German Working Group on Data Retention" cere guvernului german sa nu accepte inregistrarea pe baza de ADN a calatorilor in Statele Unite ale Americii si sa nu faca schimb de informatii cu U.S.A. sau cu orice alt stat care nu detine un sistem eficient de protectie a datelor.

Membrii organizatiei cer, de asemenea, guvernului german "sa nu supravegheze sau sa filtreze comunicarea pe Internet, sa desfiinteze colectia de date genetice, sa lichideze sistemul permanent de supraveghere si tehnicile de identificare automata si sa arunce la cosul de gunoi orice finantare pentru dezvoltarea de noi tehnici de supraveghere" se arata pe site-ul oficial al organizatiei "The German Working Group on Data Retention".

Activistii organizatiei declara ca acest protest "a fost provocat de mania camerelor de supraveghere, a guvernelor si afacerilor care monitorizeaza si controleaza fiecare comportament al individului, orice ar face el, orice telefon ar da, oriunde s-ar duce, cu cine este prieten, care ii sunt interesele, la ce grupuri face apartenenta, ca intr-o poveste orwelliana, in care 'big brother' este ochiul care inregistreaza tot".

Lipsa de intimitate si confidentialitate care rezulta de aici pun sub risc libertatea de exprimare si confesiune si in munca doctorilor, a avocatilor si a jurnalistilor. Reprezentantii organizatiei sustin ca "respectul fata de intimitate este o componenta importanta a demnitatii umane, iar o societate deschisa nu poate exista fara spatiile si comunicatiile private neconditionate. Cresterea inregistrarilor electronice si a supravegherii intregii populatii nu o face mai protejata impotriva criminalitatii, costa zeci de milioane de euro si risca intimitatea cetatenilor inocenti", se mai arata pe site-ul organizatiei.

Primul sistem de supraveghere CCTV, televiziune cu circuit inchis, a fost instalat de Siemens AG si Test Stand VII in Peenemünde, Germania, in 1942, pentru observarea lansarilor rachetelor V2.

In ultimii ani, in special dupa atentatele din Statele Unite, de la WTC, din 11 septembrie 2001, inmultirea actelor teroriste au determinat autoritatile statelor occidentale sa initieze o ampla campanie de control si supraveghere a spatiilor publice, mai ales in aeroporturi, gari si la granite. In consecinta, state precum Marea Britanie, Japonia, SUA si China si-au intensificat masurile de control si supraveghere, atat la granite cat si in interiorul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.