Neintelegerile dintre piratii somalezi cu privire la ceea ce trebuie facut cu vasul ucrainean cu 33 de tancuri la bord au dus la izbucnirea unui schimb de focuri in care au murit trei dintre ei, a anuntat marti un grup maritim, potrivit NewsIn.

Piratii au confiscat vasul ucrainean Faina in largul coastei somaleze saptamana trecuta si au cerut 20 de milioane de dolari rascumparare.

Vase americane se afla in apropierea vasului ucrainean, a carui captura a dat nastere unei controverse privind destinatia armelor pe care le transporta si a pus reflectorarele asupra pirateriei dintr-una din cele mai aglomerate zone maritime ale lumii.

Transportul de arme aflat pe nava ucraineana capturata de piratii somalezi, este destinat Sudanului de Sud si nu Kenyei, asa cum au sustinut Nairobi si Kievul, a declarat marti de cuvant al piratilor, Sugule Ali, relateaza AFP.

"Confirmam ca aceste arme nu apartin guvernului din Kenya, ci sunt destinate Sudanului de Sud" care are statut de regiune semiautonoma, a declarat Sugule Ali, prin telefon, de la Nairobi.

"Totusi, a precizat el, problema noastra nu este proprietarul armelor, ci cele 20 de milioane de dolari" cerute ca rascumparare pentru a elibera nava Faina si echipajul ei.

Guvernul kenyan si ucrainean au reiterat ca armele fac parte dintr-o livrare efectuata in cadrul unui contract de cumparare de armament incheiat intre Kenya si Ucraina.

Marina americana a anuntat ca vasul, care se indrepta spre Mombasa, Kenya, transporta tancuri T-72 tanks, lansatoare de grenade si munitie care aveau drept destinatie finala sudul Sudanului.

Andrew Mwangura, de la Programul de asistenta a transportatorilor maritimi est-africani, a anuntat ca bandele rivale in care sunt impartiti cei circa 50 de pirati care au capturat Faina sunt in conflict. Unii dintre pirati vor sa elibereze vasul si echipajul de 20 de persoane, altii se impotrivesc.

"A avut loc un conflict ieri intre moderatii si radicalii de la bord care nu vor sa asculte de nimeni", a declarat Mwangura, al carui grup, aflat in Kenya, are informatii de la rudele echipajului si piratilor.

"Moderatii vor sa dea inapoi. Americanii sunt aproape, asa ca toti sunt incordati. A avut loc un schimb de focuri si trei dintre pirati au fost ucisi".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.