Operatiune in forta sau recuperare fata violenta, ambele versiuni circula despre modul in care ostaticii din desertul egiptean si-au recapatat libertatea luni, dupa zece zile de captivitate, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Potrivit autoritatilor egiptene, un commando sosit cu elicoptere de lupta i-a "eliberat" dintr-o tabara din Ciad cei 11 turisti europeni, printre care o romanca, insotiti de opt egipteni. Potrivit sursei citate, jumatate dintre cei 35 de rapitori au fost ucisi in timpul operatiunii.

Un oficial din serviciile de securitate a declarat ca 30 de membri ai unei unitati de elita a fortelor speciale i-au pus pe fuga pe restul rapitorilorin timpul luptelor. Potrivit acestui oficial care a preferat sa nu i se dezvaluie identitatea, operatiuneain forta desfasurata inaintea zorilor a permis incheierea calvarului grupului, purtat din adapost in adapost, dupa ce a fost rapitin sud-vestul Egiptului. Dovada a cooperarii dintre Egipt, Germania si Italia de la inceputul crizei, unitatile speciale germane si italiene erau prezente in Sudan, dar nu a fost necesara interventia lor, potrivit acestei surse.

Informandu-l pe presedintele Hosni Mubarak despre succesul operatiunii, ministrul apararii Hussein Tantawi a afirmat ca jumatate dintre rapitori au fost "lichidati", potrivit agentiei MENA.

Tinuti departe de presa la sosirea pe o baza militara din apropiere de Caior, fostii ostatici - cinci germani, cinci italieni, o romanca si opt egipteni - pareau toti in stare buna. Condusi cu elicopterul la un spital militar, apoi repatriati cu avioane speciale, niciunul dintre ei nu a putut furniza o versiune proprie a faptelor.

Multumind Egiptului, guvernele german, italian si roman nu au dat, la randul lor, niciun detaliu despre operatiunea de eliberare.

Insa o sursa europeana de la Cairo a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca a fost vorba mai degraba de o "operatiune de recuperare" decat de un raid fulgerator.

"Rapitorii erau slabiti dupa raidul din ajun al armatei sudaneze. Se pare ca a fost o combinatie de operatiune inopinata si operatiune de recuperare", a declarat sursa.

Duminica, armata sudaneza a afirmat ca a ucis intr-un raid sase dintre rapitori, printre care pe siderul lor, Adam Bakheet originar din Ciad, si a arestat doi.

Versiunea unei eliberari lipsite de violenta a fost preluata si de tabloidul german Bild si agentia italiana ANSA. Potrivit lor, rapitorii au fugitinainte de raid, abandonand ostaticii.

"Membri ai trupelor de elita ale politiei germane GSG 9 si ale commando-ului fortelor speciale KSK erau pregatite sa intervina in apropierea frontierei dintre Ciad si Sudan" pentru a sprijini fortele egiptene, afirma Bildin editia de marti. "Dar interventia lor nu a fost necesara, pentru ca rapitorii i-au lasat pe ostatici sa plece si au fugit cand au vazut semnele unei operatiuni iminente de eliberare".

Potrivit ANSA, operatiunea s-a produs "fara varsare de sange, pentru ca in momentul eliberarii de catre fortele egiptene, rapitorii plecasera". Potrivit ANSA, agenti din serviciile secrete si o unitate speciala a regimentului 9 Col Moschin se aflau la fata locului "pentru a urmari, cain toate cazurile de acest gen, evolutia situatiei".

Pe de alta parte, Ciadul a negat ca operatiunea de eliberare s-ar fi desfasurat pe teritoriul sau. "Nu s-a intamplat nimic in Ciad", a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Mahamat Hissene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.