In medie, doar 22% dintre persoanele chestionate considera ca al-Qaida este slabita in prezent, in timp ce 29% cred ca aceasta campanie nu a avut niciun efect, iar 30% ca a facut gruparea mai puternica.

Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj au o opinie negativa despre activitatile al-Qaida, cu exceptia celor din doua tari esentiale in lupta impotriva terorismului, Egiptul si Pakistanul. In Egipt, 20% au o opinie pozitiva asupra al-Qaida, 40% una neutra, si doar 35% considera negativa activitatea al-Qaida. In Pakistan, 19% dintre respondenti au o opinie pozitiva fata de al-Qaida, 22% una neutra, iar 19% o opinie negativa.

Intrebati care dintre cele doua tabere este pe cale de a castiga acest razboi, Statele Unite sau al-Qaida, respondentii din 15 tari considera ca nu exista invingatori. In Kenya, Nigeria si Turcia, opinia dominanta este cea a victoriei Statelor Unite. In Franta (48%) si in Mexic (48%) exista cele mai multe persoane care spun ca "razboiul impotriva terorismului" a sfarsit prin a consolida al-Qaida.

In cele 23 de tari luate in calcul la sondaj, 10% dintre persoanele intrebate considera ca al-Qaida este pe cale sa castige lupta, 22% ca Statele Unite vor castiga, iar 47% ca nu va exista invingator in acest razboi. Chiar si in Statele Unite, 34% considera ca al-Qaida a fost slabita, iar 26% sunt convinsi ca "razboiul impotriva terorismului" nu a avut efecte si nici nu a consolidat al-Qaida (33%).

"In pofida puterii sale militare covarsitoare, in general se crede ca razboiul pe care il duce America impotriva al-Qaida a dus la un impas si multi cred chiar ca a consolidat" organizatia, a declarat Steven Kull, director al Program on International Policy Attitudes (PIPA) de la Universitatea din Maryland.

Pentru aceasta cercetare, institutul Globescan a folosit un esantion reprezentativ de 23.937 de persoane, din 23 de tari, in perioada 8 iulie - 12 septembrie 2008.