A fost candva "perla" Marii Negre. Un port renumit, cu multe docuri, cu carciumi, marinari veseli sositi din toate colturile lumii, betii si, uneori, batai pe cinste. Construit in urma cu doua secole de un baron francez, portul s-a extins rapid, asigurand orasului Odessa o bunastare de invidiat si cel mai rapid ritm de dezvoltare din Europa acelor vremuri. Chiar si in epoca sumbra a Sovietelor, spun cei mai varstnici, orasul si-a pastrat un statut diferit, atmosfera vesela si viata mai libera. Azi si-a castigat faima de loc rau famat, dominat de o mafie necrutatoare. Un reporter BBC a incercat sa afle cum a devenit Odessa cel mai periculos port al lumii.

Legea lui Karabass

Imediat dupa dezmembrarea URSS, orasul si portul revenite Ucrainei au cazut sub dominatia unui legendar mafiot local pe nume Karabass. A sfarsit cum a trait, cu un glont in cap, in 1995, la un an dupa venirea la putere a lui Leonid Kucima. Desi recunoscut ca bandit, Karabass s-a bucurat de simpatia si respectul concetatenilor sai, dovada si pelerinajul continuu la locul unde a fost asasinat, in spatele bailor publice din centrul orasului.

Acolo, municipalitatea a tolerat amplasarea a doua placi comemorative, una avand gravata figura mafiotului, cealalta, un poem inchinat faptelor sale de vitejie. Langa ele, flori proaspete si bancnote, de care nu se atinge nimeni, desi strazile dimprejur misuna de cersetori, iar saracia e vizibila peste tot. "Karabass n-a fost nici pe departe un sfant, explica cu fereala un fost politist. Si-a castigat insa respectul pentru ca a iubit Odessa si a stiut sa nu depaseasca niste limite".

Nici dupa atatia ani de la moartea sa, oamenii nu se indeamna sa-si dea drumul la gura. Se stie doar ca, atat cat a trait, Karabass a tinut sub control strict mafia drogurilor, ingradindu-i pe dealeri intr-un singur cartier supranumit cu schepsis Palermo. In restul orasului nu gaseai nici urma de droguri, spre deosebire de majoritatea celorlalte orase ucrainene si rusesti, care, dupa 1990, au cunoscut o adevarata explozie a consumului.

Anarhie mafiota

Dupa disparitia lui Karabass, Odessa a alunecat in anarhie si infruntari intre clanuri mafiote, astfel incat, foarte rapid, portul si-a castigat renumele de cel mai periculos din lume, rapind "titlul" Shanghaiului. Orasul a devenit teatru de lupta intre diferite clanuri locale care isi disputa controlul asupra primariei. Iar in spatele acestora se joaca un joc mult mai mare intre puternicele companii rusesti, miza fiind castigarea influentei decisive asupra bunului cel mai de pret al Odessei - terminalul petrolier.

In prezent, localnicii isi pun sperantele in noua conducere politica de la Kiev. Ca peste tot in Ucraina, si aici oamenii au inceput sa socoteasca cat a jefuit, de la stat si de la ei, oligarhia lui Kucima. Dupa 15 ani de capitalism gangsteresc, reintoarcerea la normalitate va fi insa dificila, observa BBC. Numai si pentru faptul ca portul ramane un punct strategic nu doar pentru Ucraina, ci si pentru puternicele companii petroliere rusesti, iar coruptia, in aceste conditii, va fi greu de evitat chiar si sub conducerea celui mai cinstit lider.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.