Extrema-dreapta austriaca, singura care a inregistrat progrese la alegerile legislative de duminica, este adevaratul castigator al scrutinului, in conditiile in care liderii celor doua partide ale acestei miscari, fosti aliati, se afla in conflict deschis, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Partidul Liberal (FPO) al lui Heinz-Christian Strache s-a clasat pe locul trei, cu 18% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, o crestere cu 7% in raport cu scrutinul din 2006. La randul sau, Alianta pentru Viitorul Austriei (BZO) a lui Jorg Haider ar putea avea un avans identic, cu un scor de 11%, fata de doar 4,1% cat a obtinut la alegerile precedente.

Totalul voturilor obtinute de cele doua partide depaseste scorul istoric inregistrat de FPO in 1999, care era atunci singurul partid de extrema-dreapta si era condus de Jorg Haider, cu 29%, fata de 26,9%. Aceste cifre nu tin cont de voturile prin corespondenta, care nu vor fi cunoscute decat peste o saptamana.

In timpul campaniei, cei doi lideri de extrema-dreapta s-au acuzat reciproc ca se imita, ambii facand insa campanie in favoarea unor legi mai restrictive asupra imigratiei, luptei impotriva inflatiei si somajului. "Nimic nu inlocuieste originalul", i-a spus liderul BZO, Jorg Haider, in varsta de 58 de ani, tanarului sau omolog din FPO, Heinz-Christian Strache, in varsta de 39 de ani.

Jorg Haider, ale carui declaratii antisemite, facute cand partidul sau era partener in guvernul conservator, au declansat sanctiuni europene impotriva Austriei in 2000, s-a aflat la originea ascensiunii FPO in anii 1980 si 1990, ajungand de la 9,7% in 1986, la 26,9% in 1999. Retragandu-se de la conducerea partidului sau in 2000, el a format BZO in 2005 impreuna cu alti disidenti din FPO. Act asimilat unei "tradari" de catre Heinz-Christian Strache.

Dupa rezultatele de duminica, Jorg Haider a reiterat oferta de a participa la guvernare alaturi de una sau doua formatiuni. El personal va ramane totusi guvernator in Carintia, functie pe care o ocupa din 1999.

Heinz-Christian Strache a facut indirect o oferta liderului Partidului Social-Democrat (SPO) care s-a plasat pe primul loc, Werner Faymann. "Am spus mereu ca o coalitie de doua partide este varianta cea mai stabila si cea care ar trebui formata", a declarat el duminica, la postul public de televiziune.

Werner Faymann, pe de alta parte, si-a reiterat refuzul fata de orice tip de coalitie guvernamentala cu extrema-dreapta. In schimb, el nu a exclus o noua mare coalitie cu conservatorii, insa a vorbit si despre posibilitatea formarii unui guvern minoritar, cu aliante parlamentare de la caz la caz.

Pentru ca partidul sau a obtinut cele mai multe voturi, liderul social-democrat urmeaza sa fie desemnat de presedintele Heinz Fischer sa formeze un guvern, in conformitate cu legea fundamentala austriaca.

Fosti aliati in cadrul FPO, Heinz-Christian Strache si Jorg Haider au multe in comun, inclusiv faptul ca au starnit polemici laudand Al III-lea Reich sau au participat la exercitii paramilitare. Amandoi au o retorica populista si antiimigrare si amandoi apara drepturile "adevaratilor austrieci" si denunta "islamizarea" societatii.

Pe langa o noua coalitie stanga-dreapta, al carei esec este la originea scrutinului anticipat, toate schemele potentiale de coalitii facute de unul dintre cele doua mari partide SPO (de stanga) si OVP (conservatori) ar trebui sa includa cel putin un partid de extrema-dreapta pentru a asigura o majoritate parlamentara.

Extrema-dreapta din Austria a cucerit tinerii si paturile mai sarace

Cele doua partide rivale FPO si BZO au realizat un progres spectaculos de sapte puncte fiecare, in raport cu precedentul scrutin din 2006, primind 18%, respectiv 11% din voturi, arata NewsIn. "Au stiut sa-si duca discursul xenofob in plan secund, in beneficiul temelor sociale, care au fost principala preocupare a alegatorilor", a explicat politologul Emmerich Talos.

Dupa doi ani de blocaj in cadrul amplei coalitii formate de social-democrati (SPO) si conservatori (OVP), cele doua partide extremiste au fost de asemenea preferate ca au permis adoptarea unor masuri sociale importante, chiar inainte de scrutin, aliindu-si voturile cu cele din SPO.

"FPO si BZO au stiut sa capteze nemultumirea fata de partidele la putere, fara ca toate voturile in favoarea lor sa fie in mod obligatoriu motivate ideologic", a declarat politologul Peter Ulram. Insa, daca BZO a beneficiat de revenirea pe scena politica nationala a carismaticului lider istoric al extremei-drepte, Jorg Haider, FPO a avut de profitat de pe urma dinamismului tanarului sau lider, Heinz-Christian Strache. Acest barbat in vasta de 39 de ani, la fel de in largul sau in discoteca si in carierele muncitoresti, a reusit sa atraga numeroase voturi pentru partid. A obtinuit o treime din voturi in cartierele de muncitori, bastioane traditionale ale social-democratiei. De asemenea, a fost preferat de numerosi tineri cu varste de pana la 30 de ani.

In raport cu 2006, SPO, clasat pe primul loc duminica, avand 29,7% din voturi, a pierdut 170.000 de voturi in beneficiul FPO si 75.000 pentru BZO, in timp ce OVP, cu 25,6%, a pierdut 149.000 de voturi in beneficiul BZO si 86.000 pentru FPO, potrivit institutului Sora.

"Haider a imbracat costumul unui lider moderat si responsabil, care pune in prim-plan realizarile sale in calitate de guvernator al provinciei Carinthia, in timp ce Strache si-a asumat rolul mai provocator", a explicat Emmerich Talos.

Autonumit "Stra-Che", aluzie la revoluitionarul cubanez Che Guevara, liderul FPO "simbolizeaza un vant nou si aduce un suflu de tinerete pe scena politica austriaca, ce este terna, iar acest lucru a fost bine primit de catre tineri", a subliniat el.

In paralel, el a reusit sa recucereasca alegatorii populari care oscilau intre SPO si extrema-dreapta, pe care Haider i-a cucerit in 1999, ceea ce a permis intrarea partidului sau in guvern, dupa ce a primit 26,9% din voturi.

Spre deosebire de trecut, cei doi lideri au stiut sa evite orice derapaje deschis rasiste sau antisemite pe parcursul campaniei, pentru a se dedica preocuparilor materiale imediate ale electoratului, adica lupta inpotriva vietii scumpe, aboliorea taxelor universitare sau lupta impotriva somajului.

Strache a curtat de fapt si importanta comunitate de origine sarba din Austria, care are circa 300.000 de oameni, afisandu-se pe parcursul campaniei cu o `brojanica`, bratara traditionala ortodoxa sarba, stigmatizand independenta Kosovo si cerand un episcop ortodox sarb la Viena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.