In spatele imaginii de unitate pe care au oferit-o liderii lumii reuniti in Piata Rosie din Moscova au aparut si tensiuni sau gesturi de neincredere, dar au fost si intamplari amuzante.
Astfel, presedintii azer, Ilham Aliev, si armean, Robert Kocearian, ale caror tari sunt oficial in razboi de la conflictul din Nagorno-Karabah, si-au intors fetele in alta parte, in mod ostentativ, pentru a evita ca privirile sa li se intalneasca, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

NAZARBAIEV, LA PANDA

Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev a tinut mortis sa-i vorbeasca presedintelui american, George W. Bush, si a stat la panda mult timp pana sa-si ocupe locul, exasperandu-i pe fotoreporteri, carora le bloca obiectivele aparatelor. Rabdarea sa a fost insa recompensata, s-a putut apropia de Bush, l-a putut saluta, i-a si vorbit si nu s-a miscat din loc pana ce toata lumea nu s-a asezat. In momentul ridicarii de la tribuna, a facut in asa fel incat sa formeze un fel de trio cu Putin si Bush.

BUSH, APARAT DE PUTIN

La randul sau, Bush, inainte de a se aseza intre sotia sa si presedintele Vladimir Putin, a avut o conversatie intre patru ochi de cateva minute cu omologul sau chinez, Hu Jintao. Nu a fost posibil insa ca cineva sa auda daca vorbeau despre vremea de la Moscova sau despre geopolitica. In schimb, Serviciul de presa al Kremlinului a transmis o prezentare detaliata a conversatiei destinse dintre Putin si Bush, in cursul careia presedintele rus s-a oferit, duminica, sa-l protejeze pe invitatul sau de sotia sa, Laura. "Am urmarit recent intalnirea dumneavoastra cu presa, cand Laura v-a atacat serios. Sper ca la dineu vom reusi sa te protejam cum se cuvine", a afirmat liderul de la Kremlin, facand aluzie la o remarca a Primei Doamne, care si-a exprimat regretul ca are un sot care se duce devreme la culcare, numindu-l in gluma "Mr. Excitement".

RUSII OCUPATI DE AMERICANI

In rest, in timp ce Putin si Bush stateau alaturi in tribuna, luni, in Piata Rosie, in multime, nu putini erau veteranii care isi exprimau sentimente profund antiamericane. "Americanii sunt aici, ne ocupa deja", a spus un barbat inalt, care purta vreo 15 medalii pe vesta sa bleumarin. "Nu militar, bineinteles, ci ne iau petrolul, minereurile. Si ne trimit puii lor stricati de care nu mai au nevoie. Gref (Guhrman Gref, ministrul rus liberal pentru Dezvoltare economica - n.r.) este agentul lor in guvernul nostru", a afirmat veteranul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.