La Berlin a fost inaugurat "Memorialul Holocaustului", ridicat in amintirea milioanelor de evrei ucisi de nazisti in al doilea razboi mondial.

Ceremonia a avut loc dupa mai multi ani de dezbateri asupra felului in care sa fie comemorat holocaustul.
La ceremonia de inaugurare au luat parte mai mult de o mie de invitati din toata lumea: supravietuitori evrei ai Holocaustului, reprezentanti ai comunitatii evreiesti si oficialitati germane.

Printre acestea, presedintele Horst Koehler, cancelarul Gerhard Schroeder si ministrul de externe Joschka Fischer. De asemenea, au participat si au vorbit presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului, Wolfgang Thierse, si arhitectul monumentului, Peter Eisenman, un american evreu.

Monumentul, ridicat in memoria celor peste sase milioane de evrei care au fost omorati in Germania nazista si alcatuit din mai mult de 2.700 de blocuri de granit, a provocat in trecut numeroase controverse.

Multi germani s-au opus ideii ca holocaustul sa fie reamintit de un astfel de monument in plin centru al capitalei. Memorialul a fost construit chiar langa Poarta Brandenburg, in zona in care candva era "Zidul Berlinului" si la numai cativa metri de fosta cancelarie a lui Adolf Hitler si de buncarul unde acesta s-a sinucis la 30 aprilie 1945.

Discutiile au inceput de cand a fost acceptata ideea unui astfel de memorial, chiar fostul cancelar Helmuth Kohl respingand modelul propus la inceput. O alta intarziere a fost cauzata de descoperirea unui buncar din perioada nazista pe locul unde urma sa fie ridicata constructia.

Iar mai apoi s-a aflat ca una dintre companiile implicate in proiect a furnizat gaz otravitor lagarelor de concentrare naziste. Ba chiar au existat plangeri ca acest memorial este inchinat doar evreilor care au cazut victime Holocaustului.

Vizitatorii se pot plimba pe aleile dintre cele 2.700 de blocuri de granit, intre care nu exista doua de aceleasi dimensiuni. Nu exista nici un fel de placi, inscriptii sau simboluri. Numai undeva, sub placile memorialului, un loc de informare asupra Holocaustului.

In penumbra unei sali, pe un perete apar pe rand numele evreilor omorati de nazisti, iar povestea lor este spusa in germana si engleza. Ca sa le asculti pe toate, ar fi nevoie de sase ani, sapte luni si 27 de zile.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.