Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii a sugerat vineri ca Romania risca in continuare un proces la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) in cazul desfiintarii ANRCTI, decizia urmand a fi luata dupa ce Comisia Europeana va analiza scrisoarea de raspuns a Guvernului roman, potrivit NewsIn.
Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului pentru societatea informationala, Viviane Reding, a confirmat vineri pentru NewsIn ca CE a primit scrisoarea de la Guvernul roman cu explicatiile solicitate in legatura cu desfiintarea si reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

"Comisia Europeana analizeaza in acest moment scrisoarea si posibilele consecinte legale", a spus Martin Selmayr, sugerand ca Romania nu a scapat de amenintarea de a fi data in judecata la CEJ. Solicitat sa fie mai precis, purtatorul de cuvant a refuzat sa detalieze care ar putea fi "masurile legale".

Viviane Reding i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare "foarte urgenta" ministrului roman al comunicatiilor, Karoly Borbely, in care cerea explicatii pentru decizia de a restructura Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Comisarul european ameninta in scrisoare ca va actiona Romania in justitie, daca Bucurestiul nu raspunde pana la 26 septembrie. "Solicit autoritatilor romane sa aplice in totalitate principiile UE de a garanta independenta organismelor de reglementare si sa ne informeze fara intarziere cu privire la motivele care au dus la aceste masuri. Termenul-limita pentru un raspuns al Guvernului roman este 26 septembrie", preciza comisarul european pentru societatea informationala si media.

"Comisia va urmari foarte atent aceasta chestiune si nu voi ezita nicio secunda sa propun masuri legale, daca independenta ANRCTi nu este respectata in totalitate", a avertizat Viviane Reding. Ea a solicitat informatii si cu privire la demiterea sefului ANRCTI, amintind ca "pentru a asigura independenta autoritatii de reglementare, mandatul sefului ei nu poate fi intrerupt decat din motive foarte clare si bine justificate".

Decizia privind reorganizarea autoritatii de reglementare in comunicatii a fost corecta si obiectiva, avand la baza considerente care reclama urgenta, a precizat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Károly Borbély, in scrisoarea trimisa vineri comisarului european Viviane Reding. "Principalul scop al reorganizarii nu a fost acela de a diminua competenta, atributiile sau organizarea interna a institutiei, ci, dimpotriva, s-a urmarit consolidarea autoritatii, prin extinderea competentei noii autoritati si asupra internetului, care inregistreaza o dezvoltare rapida in Romania", a dat asigurari Borbély.

Premierul Tariceanu a declarat saptamana trecuta ca restructurarea institutiei a fost facuta printr-o Ordonanta de Urgenta, institutiei fiindu-i adaugate alte activitati din domeniul informaticii. Potrivit textului Ordonantei de Urgenta, masura a fost luata "avand in vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea si amplificarea blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infractionalitatii informatice si proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor si operatorilor economici din Romania si din strainatate, precum si la afectarea imaginii externe a Romaniei".

Ca urmare a reorganizarii ANRCTI decise joia trecuta de Guvern, fostul presedinte al institutiei, Dan Georgescu, nu si-a putut relua functia pe care a recastigat-o in instanta dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a suspendat revocarea sa din functie.

Guvernul a anuntat, in 19 august, ca prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a semnat o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Potrivit unor surse guvernamentale, demiterea lui Georgescu ar fi intervenit in urma unui audit intern care constatase ca institutia incalcase mai multe prevederi legale, insa fostul sef al ANRCTI spune ca motivele prezentate in decizie sunt nefondate si ca nu a avut nicio discutie cu prim-ministrul pentru a intelege nemultumirile privind activitatea sa. Prin urmare, el s-a adresat justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.