Parlamentul European si Comisia Europeana sunt cei mai mari angajatori de interpreti din lume, avand in vedere numarul mare de limbi care se vorbesc in UE, potrivit unui comunicat de presa.
Uniunea Europeana are aproape 500 de milioane de locuitori, 23 de limbi oficiale, aproximativ 60 de limbi regionale sau ale minoritatilor si trei alfabete. Anul acesta, Ziua Europeana a limbilor este serbata prin evenimente pentru copii, programe de radio si televiziune, ore de limbi straine si conferinte. „Diversitatea lingvistica face parte din patrimoniul nostru cultural […] si trebuie protejata“, a spus in plen, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering.

„Diversitatea lingvistica este mai degraba o oportunitate, decat un obstacol, ca in trecut, este un atu, iar la Parlamentul European reprezinta fundamentul activitatii noastre zilnice“, a mai adaugat acesta.

La Parlamentul European, fiecare deputat european are dreptul sa vorbeasca in orice limba din limbile oficiale UE. Toate documentele de lucru ale Parlamentului European sunt publicate in toate aceste limbi, iar site-ul web al Parlamentului este publicat in 22 de limbi. Cetatenii europeni se pot adresa Parlamentului European in oricare din cele 23 de limbi oficiale ale UE si primesc raspunsul in aceeasi limba.

In plus, Parlamentul a lansat de curand EuroparlTV, cel mai ambitios proiect audiovizual multilingv, care transmite pe internet programe in peste 20 de limbi.

Pentru o mai buna comunicare, intelegere reciproca si cresterea mobilitatii si a competitivitatii economice, Parlamentul European sustine planul ca fiecare cetatean UE sa vorbeasca la nivel avansat cel putin doua limbi straine. Pe 6 octombrie, comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban va prezenta in Comisia pentru Cultura si educatie o noua comunicare a Comisiei Europene privind multilingvismul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.