Israelul s-a gandit serios sa bombardeze instalatiile nucleare din Iran in 2008, dar presedintele american George W.Bush a refuzat sa sustina astfel de operatiuni, a informat cotidianul britanic The Guardian, potrivit NewsIn.
Potrivit The Guardian, care citeaza surse diplomatice europene de inalt nivel, premierul Ehud Olmert a discutat aceasta chestiune cu Bush intr-o intalnire din 14 mai. Liderul american a spus insa ca nu va sustine o astfel de initiativa, din cauza posibilelor represalii asupra unor tinte americane din Irak si Afganistan si pentru ca se indoia in legatura cu capacitatea Israelului de a avaria serios instalatiile iraniene.

Potrivit cotidianului britanic, chiar daca Israelul ar fi intentionat sa desfasoare atacurile fara sustinerea SUA, avioanele sale nu ar fi putut ajunge in Iran fara sa treaca prin spatiul aerian irakian, sub control american, ceea ce ar fi facut Teheranul sa creada ca Statele Unite aprobasera un astfel de atac.

Israelul considera Iranul drept cea mai mare amenintare la adresa securitatii sale, din cauza accelerarii programului nuclear. Israelul, singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, si SUA acuza Iranul ca incearca sa obtina arma nucleara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.