Premierul rus Vladimir Putin i-a propus joi presedintelui venezuelean Hugo Chavez sa coopereze in domeniul nuclear, in conditiile in care cele doua tari isi intensifica relatiile militare, spre nemultumirea Statelor Unite, relateaza NewsIn.

"Suntem pregatiti sa examinam posibilitatea unei cooperari in domeniul folosirii energiei atomice", a declarat Putin, la inceputul intalnirii care a avut loc la resedinta sa din Novo-Ogarevo, in suburbia Moscovei. El nu a oferit alte informatii. Putin a promis ca "toate acordurile de cooperare dintre fortele navale" ale celor doua tari "vor fi aplicate".

Vizita lui Chavez, care ataca dur "imperialismul american", intervine in conditiile in care o flota de nave ruse se pregateste sa efectueze in apele Venezuelei manevre navale fara precedent de la sfarsitul Razboiului Rece.

Fostul presedinte rus, care l-a primit pe Chavez in Rusia de mai multe ori in ultimii ani, a declarat ca American Latina devine "un element important in formarea unei lumi multipolare". "Vom acorda o atentie mai mare acestei chestiuni", a promis Putin.

"Astazi, mai mult ca niciodata, tot ce ai spus despre lumea multipolara devine realitate. Sa nu pierdem timpul", i-a raspuns Chavez. Subliniind "cooperarea tehnico-militara pozitiva" dintre cele doua tari, Moscova a anuntat inainte de aceasta vizita ca a acordat Venezuelei un imprumut de un miliard de dolari pentru cumpararea de arme.

"Rusia a decis acordarea unui imprumut de un miliard de dolari Venezuelei, pentru realizarea programului cooperarii tehnico-militare", a declarat o sursa de la Kremlin, folosind o formula diplomatica pentru a vorbi despre vanzarea de arme. Moscova si Caracas au semnat deja, intre 2005 si 2007, 12 contracte in valoare de 4,4 miliarde de dolari, potrivit sursei citate.

Rusia a vandut Venezuelei 24 de avioane de vanatoare Suhoi, 50 de elicoptere si 100.000 de arme Kalasnikov, cooperare vazuta foarte negativ de Statele Unite. Desi Rusia are grija de acest important client pe plan militar, Moscova pastreaza totusi distanta fata de discursurile antiamericane ale presedintelui venezuelean si prefera sa puna accentul pe cooperarea bilaterala. Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au dublat in 2007, ajungand la 1,13 miliarde de dolari, fata de 517 milioane in 2006.

Putin a subliniat ca Rusia si Venezuela "au noi posibilitati de cooperare in domeniile energiei, inaltei tehnologii, constructiei de masini si petrochimiei". "Sunt multumit sa subliniez ca Gazprom intentioneaza, la sfarsitul lunii octombrie, sa efectueze prima forare in Golful Venezuelei", a declarat el.

Vineri, Chavez se va deplasa la Orenburg, in sud-vestul Rusiei, pentru a discuta si cu presedintele Dmitri Medvedev. Kremlinul a pus accentul pe "sustinerea acordata de Venezuela operatiunii ruse de a forta Georgia sa incheie conflictul izbucnit dupa agresiunea georgiana impotriva Osetiei de Sud".

In timpul deplasarii sale, Chavez ar urma sa faca o declaratie de sustinere a Rusiei pe tema interventiei militare din luna august impotriva Georgiei, scrie cotidianul Kommersant, citand o sursa din delegatia venezueleana. Insa el nu va recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, zone aflate in centrul disputelor dintre Moscova si Tbilisi, potrivit cotidianului. In afara de Rusia, doar Nicaragua a recunoscut pana acum independenta celor doua regiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.